Körforgalom a nagy semmi közepén?

2016.04.16. 12:01
34 hozzászólás

A legjobb körforgalom – ez szerepelt a tárgy mezőben annál a levélnél, amelyet olvasónk, László küldött. Az alábbi képet azzal kommentálta, hogy legalább a baleset ritka lehet, és vélhetően egy kis maradék európai uniós forrást kellett valahova gyorsan elkölteni.

A Google Mapsről származó felvétel a 26-os úton, Miskolc és Sajószentpéter között található körforgalmat mutatja, amely azért már jó pár éve a helyén van. Első ránézésre persze tényleg ordas nagy kreténség egy több kilométeres egyenesre felhúzni egy ilyet, ráadásul további kivezetések nélkül. Belső levelezőlistánkon is túlsúlyban voltak az olyan vélemények, hogy mennyi ház felépülhetett és mennyi autó megvásárolódhatott, míg megépült ez a csoda.

Viszonylag gyakran járok arra, így azt kell mondanom, valójában mégsem volt akkora marhaság körforgalmat építeni ide. A műholdfelvételt jobban megnézve – vagy az útszakaszt ismerve – láthatjuk, hogy Miskolctól a körforgalomig négysávos az út, míg onnantól Sajószentpéterig már csupán kettő. Bár a négysávoson is kilencvennel közlekedhetünk – kivéve persze, ahol ezt tábla korlátozza akár 60 km/h-ra -, de nyilván nem mindenki tartja be ezeket a korlátozásokat. Így Sajószentpéterre is bőven száz fölötti tempóval lehetne beesni, ami egyáltalán nem veszélytelen.

Ha pedig a tábla kevés, akkor nyilván fizikai akadállyal lehet lelassítani az autókat. Ezt a célt szolgálhatja a körforgalom is, amelyet a négysávos meghosszabbításával egyidejűleg álmodtak oda. Igaz, onnantól a település kezdetét jelző tábláig még simán fel lehet gyorsulni, de ez – tapasztalataim szerint legalábbis – nem annyira jellemző. A körforgalom után vagy kialakul egy hosszabb sor, vagy egyszerűen csak arra a pár száz méterre már nem taposnak a gázra az autósok.

Azt persze nem mondom, hogy erre a célra mindenképpen egy körforgalom az ideális megoldás. Viszont ha a kétszer két sáv egyszerűen csak kétszer egyre szűkülne, az sem lenne teljesen az – sőt valószínűleg kevésbé érné el célját. Ilyeneket is láthatunk sokfelé, többek közt a 21-es úton. Bár a négysávos szakaszok valóban meggyorsítják és segítik a közlekedést, a visszaszűkülésnél mindig van az a fajta magabiztos marha, aki még befér. Egy fizikai akadálynál talán ők is kevésbé lesznek bátrak.

A Miskolc és Sajószentpéter közötti körforgalomnak nem is az a legnagyobb problémája, hogy létezik. Mivel igen nagy körről van szó, így valóban rendesen meglassítja a forgalmat, viszont ami a személyautóknál a sebesség csökkentése szempontjából előnyös, az egy-egy kamionnál, hosszabb szerelvénynél már okozhat kellemetlen pillanatokat. Nem is beszélve arról, hogy körben elég rendes árok határolja az egészet, de legalább szalagkorlátot húztak a szélére.

Ön szerint ez a körforgalom...