Kulcs nélkül más is kinyithatja

2016.05.15. 15:51
58 hozzászólás

Az egész a „pénzérmével nyitják ki az autódat”-hoax vizsgálatával indult. Ha nem megyek el a Becsületesnepperhez, sosem jövök rá, hogy milyen könnyű egy modern, kulcsnélküli indításos autóba bejutni, nekem ugyanis nincs ilyen funkcióval felszerelt autóm.

Épp a Prius kilincsébe próbáltam becsíptetni a százast, mikor minduntalan kinyílt a távirányítóval bezárt kocsi. Először persze arra gondoltam, elbambultam, és nem bezártam, hanem épphogy kinyitottam a távirányítóval, de aztán kiderült, a keyless entry viccelt meg. És ahogy ott guggoltam a Toyota mellett, rájöttem: ha rossz szándék vezérelne, egy forgalmas bevásárlóközpont parkolójában szinte észrevétlenül tudnék bejutni egy csomó kulcs nélküli autóba.

Csak annyi kell, hogy legyen egy társam, aki a kocsiból kiszálló embert egy pár másodpercre feltartsa. Mennyi az idő, bocs nincs egy százasod a bevásárlókocsiba, satöbbi, ennyi idő alatt törpejárásban odaoson az ember az anyósoldalra, épp csak benyúl a kilincs alá, és a korábban távirányítóval bezárt autót hopp, már ki is nyitottam. Nincs feszegetés, trükközés, hekkelés. Csak pár másodpercnyi figyelemelterelés kell, és már nyitva is a tulaj által gondosan bezárt autó.

Az is igaz, hogy hasonló módszerrel – igaz, még bezárás előtt – bármilyen központi záras autót ki lehet nyitni, elég csak olyan gyorsnak lennie a figyelmet elterelő tettestársnak, hogy még az előtt kezdje el feltartani a sofőrt, hogy kulccsal vagy távirányítóval bezárná az autót. Ilyenkor csak odamegy az ember bármelyik túloldali ajtóhoz, és résnyire kinyitja. Ilyenkor aztán hiába is zárja be az ember az autót, a nyitott ajtón keresztül gond nélkül hozzáférhetünk az utastérhez.

Persze vannak típusok, amik nem engedik lezárni magukat, ha valamelyik ajtó nyitva van - ezt, ha elég figyelmes valaki, észre lehet venni. És a riasztó is beélesedhet annyi idő alatt, amennyi ahhoz kell, hogy a tulaj eltűnjön a láthatárról. De tudjuk, mennyire figyelnek a riasztóra az emberek, és hogy milyen gyorsan ki lehet pakolni a kocsiból egy laptop-táskát, kabátot vagy bármit. Tehát a lényeg, hogy érdemes figyelni, mert a kényelmességünk és a megszokásból végzett rutin leegyszerűsítheti a tolvajok dolgát.