Most lett harckész az Egyesült Államok szuperfegyvere

2016.08.03. 13:20
14 hozzászólás

A világ legköltségesebb vadászrepülőjeként emlegetik az F-35 családot, amelynek több régebbi típust kell leváltania az Egyesült Államok haderőnemeinél.

Most a szárazföldi légierő által használt változat, a Lockheed Martin F-35A állt szolgálatba, amely az F-16-osok és a szárazföldi F/A-18-asok leváltására készült. Egyelőre persze csak egyetlen alakulat, a Utah Hill-ben álomásozó 34. vadászrepülő-század használja a típust, de mostantól nincs elvi akadálya, hogy megkezdődjön az összes vadász- és vadászbombázó-alakulat átfegyverzése az új gépre. Ez biztosan eltart egy darabig: csak az Egyesült Államok több mint 2400 példányt rendelt a gépből, és ezek közül közel 1800 lesz szárazföldi F-35A változat.

A típus fejlesztése elsősorban elképesztő költségei miatt meglehetősen érzékeny téma az Egyesült Államokban. Már eddig is elképzelhetetlen összeget, mintegy 400 milliárd dollárt költöttek el rá, külön, több ezer főt foglalkoztató iroda foglalkozik a projekt szervezésével, a becslések szerint a teljes költség 1450 milliárd dollár körül lesz. Ez az amerikai állampolgárokra vetítve fejenként 4500 dollár, vagyis 1,25 millió forint költséget jelent, de az összegből az egész amerikai haderőt is el lehetne tartani két teljes évig. A baj az, hogy a mindenre jó vadászgép a hírek szerint nem is olyan jó: úgy hallani például, hogy a vén F-16-os közeli légiharcban könnyedén túlszárnyalja.

Az F-35 sorozatból háromféle változat készül – a szárazföldi A kivitel mellett egy függőlegesen leszállni képes tengerészgyalogsági, és egy anyahajó-fedélzeti üzemeltetésre felkészített tengerészeti kivitel – és az Egyesült Államok mellett még tíz ország rendszeresítheti majd. Nagy-Britannia, Ausztrália, Hollandia, Olaszország, Törökország, Dánia, Norvégia, Izrael, Dél-Korea és Japán már biztosan a vásárlók között lesz, bár a fejlesztés jelentős csúszása miatt biztos, hogy még évek telnek el, mire az export-megrendeléseket elkezdhetik teljesíteni.