Mit keresett az őzláb a Hungaroringen?

2017.05.10. 14:34
12 hozzászólás

Múlt szerdán az új Suzuki GSX-R1000 bemutatóján jártam a Hungaroringen, a hármas és a tizenötös kanyar között rohangálva szokatlan dologban botlottam meg. Ez volt az:

őzláb

Kellő természetrajzi ismeret híján őzlábként azonosítottam, a vadász olvasók majd remélem kijavítanak, ha tévedek. Kicsit körülnézve találtam még egy-két érdektelen és meghatározhatatlan csontot, de azok nem mozgattak meg. A titokzatos láb viszont nem hagyott nyugodni. Hogyan került oda?

Azt tudtam, hogy a környező erdőkben gazdag a vadvilág, róka mellett vaddisznó, szarvas és őz is előfordul, ezek közül kettővel majdnem ütköztem is Gödöllő felé, hát biztosan betévedt a pályára, ahol az őrkutyák széttépték. Aztán kiderült, hogy nincs őrkutya a ringen, kamera, infrakapu és biztonsági őrök viszont igen. Ebből az első kettő nem csinál ilyesmit, a harmadik pedig biztosan nem a parkoló alatt rendez zsigerelést a grillparti előtt. Pláne nem így.

A pálya sajtósa sem tudott semmit, elmesélte, hogy elég magas és masszív kerítés van a pálya körül ahhoz, hogy nagyvad ne juthasson be. Én is érzem, hogy ezért az oknyomozásért nem fogok Gőbölyös Soma-díjat kapni, úgyhogy kikértem Szabó Attila vadgazda mérnök véleményét is a képről:

"Hogy honnan származhat a láb azt, nem merjük megtippelni, de az világosan látszik, hogy a láb felső része le van rágva, az alsó pedig nem, ezért azt mondanánk, hogy nem zsigerelés után maradt a helyszínen, hanem valahogy elhullott. Abból, hogy a felső részről a lágyszöveti részeket is letakarították, arra gondolunk, hogy valami macskaféle ragadozó az érdes nyelvével végezte el az utómunkát, más nem nagyon lenne erre a precíz folyamatra képes.

Azt még hozzá kell tenni, amit mi innen, ezen fotó alapján nem tudunk, hogy a macskafélék mellett lehet, madarak is közreműködtek a dologban, de ebből a szögből nem látjuk a csőrök nyomát. Elképzelhető például, hogy akár cinkék is ehettek belőle. Másik vetület, hogy egy elhullott vad teste mellől elhurcolták a lábat (például ez egyébként a kutyákra jellemző), az a valami otthagyta, a macska befejezte, szóval elég összetett is lehet története."