Alfára váltott a pesti hondás csaló

2017.06.15. 12:06 Módosítva: 2017.06.19. 10:27
91 hozzászólás

A régi TC-olvasók még emlékeznek Papp Tibi esetére a csávóval, aki törött szárnyú verébként vergődött az út szélén a fehér Honda Civic mellett. Elfogyott a benzin, kilőtte a motor a gyertyákat, a gyerekért megy a táborba, de elkésik és persze elveszett az összes papírja, meg a fene tudja még hány csodás istencsapás érte szerencsétlent. Persze Tibi soha többet nem látta azt a közel ötezer forintját, amiből gyertyákat vett a svindlernek.

A kamugép persze foglalkozásszerűen űzi ezt a dolgot, már akkor sokan jelezték, hogy itt vagy ott látták. Én is sokszor találkoztam vele a belvárosban, akkor még fotó nem volt róla, de a fehér Civicet nem volt nehéz megismerni Tibi leírása alapján.

Aztán emberünk átnyergelt egy másik autóra, de maradt a márkánál és típusnál, így továbbra is a „civices csaló” néven emlegették a fórumokon és Facebook-csoportokban. Csak most már nem egy fehér, ötödik generációs Civic mellett állt tanácstalanul, visszalépett egyet, most már egy piros, háromajtóst lehetett Budapesten és környékén nyitott motorháztetővel az út mellett látni.

Gabesz néven emlegetik internet szerte, és több profillal, meg egy alternatív névvel is szerepel a Facebookon. Megjárta a híre már a rádiós reggeli műsorokat, több tízezren láthatták már a róla és az autóiról készült képeket. De még mindig nem elegen. Vagy talán az autót már elég sokan ismerhették, és ezért kellett Honda Civicről váltani. És most már nem a hondások idegeit borzolják azzal, hogy hondás csalóként emlegetnek valakit.

Innentől egy piros Alfára érdemes figyelni, Gabeszunk azzal vadászik új balekokra. És nem is sikertelenül, már május elején sikerült valakit lehúznia. A Facebookon terjedő sztori szerint a városligetben állt nagy szomorúan, nyitott motorháztetővel. Álljon itt szó szerint a történet:

Május 6-án szombaton, kora délután a Városliget Dózsa György út felőli parkolójába behajtva, egy felnyitott motorháztetejű Alfa 145-re lettem figyelmes, igen gondterhelt arcú tulajdonossal. Odamentem megkérdezni, hogy mi a baj. Elmondott egy megható történetet a rákos anyukájáról, akit meglátogatott a kórházban, de mikor elindult haza, kilyukadt a benzincső és elfolyt a teli tank benzin. A benzincsövet már megcsinálta, de csak 400 Ft van nála és így nem tud hazamenni Nyíregyházára. Kicsit gyanús volt a sztori, de segítettem neki.

Elmentünk a közeli kútra benzinért (pont volt nála egy 5 literes kanna) és utána még adtam 13.000-et, hogy hazajusson. Így összesen 15.200 Ft-ot kapott tőlem. Telefonszámot cseréltünk, megadtam a bankszámlaszámom és kaptam egy ígéretet, hogy 10-én utalja a pénzt. Féltem tőle, hogy átverés, ezért csináltam róla és az autóról egy képet. A pénzt azóta sem kaptam meg. Többször beszéltem vele telefonon, de csak ígéretek, kifogások és magyarázkodás volt.

Kicsit kutattam a neten és rátaláltam több hasonló történetre. A leírások szerint arra játszik, hogy az emberek 90%-a egy idő után megunja és nem hajtja tovább a pénzét. Sajnos úgy tűnik elég régóta csinálja. Máshol is közzé tettem a fotóját és írt olyan is, aki 2-3 évvel ezelőtt futott össze vele, sőt olyan is volt, aki azt írta 10 éve!!! futott bele.

Az ilyen jellegű történetek megosztása után sokan jelentkeznek, hogy ők bizony, ha meglátják, csúnyán fognak beszélni a Gabesszal, és egy kicsit talán a szája széle is véres lesz a párbeszéd végére. Ezt értelem szerűen nem ajánljuk senkinek, apám sokat idézett mondása jut eszembe: ezért is annyit kapsz, mint egy rendes emberért. De a felháborodás érthető, ahogy az is, hogy az, akinek hasonló, piros Alfája van, ráadásul esetleg pont a Gabesz környékén lakik, elkezd félni, hogy az övé hiába 147-es, az önkéntes rendcsinálók esetleg azt veszik kezelésbe, nem a megfelelő 145-öst.

A mostani történetet megosztónak van igaza, nem önbíráskodni kell, hanem akivel hasonló megesett, küldjön egy bejelentést a brfk@budapest.police.hu címre, vagy menjen rendőrségre, hadd gyűljenek a számláján az esetek. Mert bár arra figyel a mi Gabeszunk, hogy mindig szabálysértésnek minősüljön csak amit csinál, de ha már bizonyíthatóan üzletszerűen követi el, határozottabban rúghatják össze a bokáit. De persze a legjobb, ha nem sikerül lehúznia senkit: ha ezt az embert látják, szó nélkül álljanak tovább. A kalandvágyók persze meghallgathatják a sztoriját, érdekes lehet figyelni, hogyan próbálja meg lehúzni az embert. Aztán persze hagyják ott. Esetleg hívják a zsarukat, biztos örülni fognak, ha ilyen hírességgel foghatnak kezet.