Volvóval fotózott szuper "életképeket" a Pulitzer-díjas fotós

2017.07.07. 09:39
2 hozzászólás

A vírusmarketing atyaúristene, a Volvo megint megmutatta a szakmának, hogyan kell relatív semmi pénzből milliókhoz elvinni a márka hírét. A Van Damme-spárga, a kikötő fölé lógatott igazgató, a kamiont vezető hörcsög és kislány videói mind nagyot szóltak. Most egy olyan unalmas témából sikerült kihozni valami posztra méltót, mint a biztonsági rendszer kamerája. Tessék, egy fotótörténeti állomás: itt az első autóval fotózott képsorozat.

A Pulitzer-díjas Barbara Davidson kanadai fotós megjárta a legnagyobb kortárs poklokat Kongó mélyétől Irakon át Afganisztánig. Pultizert mondjuk épp nem egy harmadik világbeli fotótémáért kapott, hanem a Los Angeles-i bandaháborúk áldozatairól készült sorozata miatt (itt látható). Egyik sem könnyű munka, ezek után beülni egy XC60-ba  Koppenhága békés utcáin és bohóckodni a fedélzeti kamerával nem a szakmai előmenetel iskolapéldája. Pedig pontosan ez történt Davidson Volvóval közös projektjében.

A Volvo fotós projektjének lelke a City Safety fedélzeti kamerája. Ezen keresztül ismeri fel a biztonsági rendszer a különféle tereptárgyakat a többi járműtől a gyalogosig. A visszapillantó tükör mögött lévő kamera 1,3 megapixeles, fekete-fehérben lát és különféle színes keretekkel jelöli a mozgó testeket. Davidsonék sorozatában ezek színészek voltak, őket kellett rendeznie a nőnek, és a monitorra kivezetett képen figyelnie, mit lát a kis kamera a feje fölött. Ahogy azt a videóban meg is mutatják:

Davidson Volvóval lőtt képei Londonban kaptak egy kiállítást, ezzel pedig mondhatni hivatalosan ez lett a világ első profi fotósorozata, amit egy autóval fotóztak. És ha már profi fotós és Volvo: mi nemrég Nánási Pált szivattuk meg egy hasonlóan alkalmatlannak tűnő fotóeszközzel és egy S60 Polestarral. A munka és az eredmény videóban itt látható