Vízipók barátja robotot szállít

2017.07.15. 11:08
18 hozzászólás

Rézmányi bajtárssal meglehetősen sok idő és energia tokent használunk fel idióta, csúnya szép dögök felkutatásával, hogy a fellegekig lelkesedve megtárgyaljuk, hogy miért lenne jó lakóautó belőle. Aztán pár mondattal lezárjuk a beszélgetést, hogy hé! ez micsoda baromság, nincs D+ZS kategóriájú jogosítványunk, hogy egyáltalán a parkolóból kiálljunk vele és valójában a gőzhajtás sem áll jól annak a harckocsinak, amire képzeletben már ráspanifereztük azt a fél Nohabot, amit potom pénzért találtunk egy litván roncstelepen.

Balázs életében lakóautóválság van. Évek óta. Balázs szereti a kihívásokat és a nem mindennapi megoldásokat, ezért olyan szörnyeket dob be a csetre, hogy még én is izzadva ébredek miattuk napokon át. Jó az az 1980-as Hymer, Laci. A 2.3-as benzinmotor erős! Nyilván társul hozzá a 16 literes fogyasztás - 90-es tempónál -, mert a HÉV gumikerekeken bizony ennyit kér. Ugye hogy hasonlít rá, már ezt is kigondolta Balázs. Ha Hymer lesz, akkor HÉV-színeket kaphat csak.

Tudják, a Hymerek azok a lakóautók, amelyek készítésekor mindent alárendeltek a panelprogramnak. Az első megdöbbentő átalakítást a Saab követte el, amikor motort és kormányt tett egy bódéba.

Aztán elszabadult a pokol és az összes harmatgyenge, korabeli kishaszongépjárműre garzonlakást aggattak. Bumfordi, esetlen arányokkal és túlnyúlásokkal. A tervezők szemébe nevettek a légellenállásnak, 60 lóerős kredencek battyogtak a tengerig és vissza. Perverz állatok vagyunk, mert ez tetszik nekünk.

Tovább is haladtunk, hiszen a virtuális játszóterünkön alanyi jogon jár az LSD, nagyot kell álmodni. A beszédes nevű „ONLY vintage photos of cars, motorbikes or trucks from 40s,50s or 60s” Facebook csoport képeinek elemzése újabb idő és Visin csepp tokeneket emésztett fel, letehetetlen a thread. Amerika háború utáni önelégült kéjmámora csodálatos táptalajnak bizonyult az elborult ötletek burjánzó dzsungelének.

A görgetéses utazás közben ismét felbukkant régi kedvencem. Készüljenek, most leírom a furcsa teherautók szerelmeseinek legszebb három szavát: International Harvester Sightliner. Nincsenek rá szavak, csak nézi az ember és már a miértek sem számítanak. A '60-as évek örvénylő, pszichedelikus világban lett Vizipók legjobb barátjából nyerges vontató.

Keresztes barátunknak komoly filmszerep is jutott. Nem tudom, ki emlékszik rá, de nem is olyan rég volt az a robotos-harcolós-rossz apás, de megjavulós film, a Vasököl. Van ugye a lakhatási kényszer, meg az a tagbaszakadt robot, amit állandóan szögelni kell. Főhősünk a legjobbat választotta: Nagybódés, emelőhátfalas, szerviz-lakóautó International Harvester Sightliner teherautóból kialakítva. 2016-ban tízmillió forint körüli összegért cserélt gazdát az EBay-en, ami nem is veszélyes szám egy ikonikus, multifunkciós csodáért.

Most megpihenünk egy kicsit, kimerítő volt ez a trip. Fél szemmel azért nézem a csetablakot, mikor villan az arcomba egy újabb adag őrület. Hopp, van eladó oldtimer vitorlázógép, szállítókocsival. Kilencötvenért nem is olyan drága...