Úristen, de szép videó ez egy régi monacói grand prix-ről

2018.05.05. 20:56
20 hozzászólás

Ha a Monacói Nagydíjnak kéne a filmtechnikai inverzét keresni, a 70 milliméteres film lehetne az. Az egyik attól izgalmas, hogy fele olyan széles, mint más pályák, a másikban meg épp azért sok a lehetőség, mert kétszer szélesebb, mint a normális. A maga műfajában mindkettő a csúcs, mindkettő sok nagy pillanatot látott a múltban, és láss csodát, itt van egy videó, ahol összeér a kettő.

Ezt a csodálatos, tűéles kordokumentumot a Jalopnik túrta ki a YouTube-ról, ahol rejtély, hogy rejtőzött január óta anélkül, hogy felkapta volna az internet. Ami még nagyobb rejtély, hogy a videó maga hogyan nem lett népszerű 1962 óta, amikor leforgatták, pedig a megszállott autósport-történészek másodpercre pontosan ismerik azt a kevés színes, nagy filmre videózott anyagot, ami megmaradt az utókornak azokból az évekből.

Ez a közel hét perc amúgy a nyugat-német Traumreise unter weissen Segeln (álomutazás a fehér vitorla alatt) dokumentumfilmből való, lényegében annak monacói fejezete. A 154 perces, 70 mm-es filmre forgatott dokuban a Mediterráneumot járták körbe Spanyolországtól Kairóig, és eszerint a trailer szerint az egész film ütős lehet, ahogy van: