A világ legtöbbet futott autói: íme a dobogósok

2018.10.23. 15:47
0 hozzászólás

Magyarországon egy átlagos autó 14 éves és 16 ezer kilométert gurul egy évben. Ez alapján egészen könnyedén bele lehet tekerni néhány százezer kilométert egy-egy öregebb autóba. Vezettünk már mi is félmilliót futott Twingót, egymillió feletti Ventót, sőt, már 600 ezer kilométeres Tesláról is hallottunk, de az igazán profik régi autóval utaznak rengeteget.

3. hely: 2 608 000 km

A világ legtöbbet futott autóinak versenyében nem a gyorsaság számít, sokkal inkább a türelem és a szakszerű szervizelés. A harmadik helyet egy 1979-es Volvo 245 GL csípte meg a maga több, mint két és fél millió kilométerével. Az autó egy finn vállalat céges autójaként kerülte meg több, mint hatvanszor a földet. A cég szerint a rendszeres szervizelésen kívül nem igazán foglalkoztak az autóval, bár azért beletöltöttek az évek során nagyjából 260 ezer liter benzint.

2. hely: 4 585 000 km

Gregorios Sachinidis 1976-ban vásárolt magának egy Mercedes 240D-t. Taxizáshoz ideálisnak tűnhetett akkor és milyen igaza lett. Fizető utasok fuvarozásán felül ráadásul magáncélra is használta, így tudott kevesebb, mint harminc év alatt beletekerni több, mint négy és fél millió kilométert. 2004-ben a Mercedes-Benz megvizsgálta az autót, és miután hitelesítették az elképesztő futásteljesítményt, elkérték a gyönyörű állólámpást Gregoriostól. Persze nem csak úgy, felajánlottak cserébe egy vadonatúj C-osztályt. Azóta a 240D a Mercedes gyári múzeumában élvezi nyugdíjas éveit.

1. hely: 5 150 000 km

A Guiness Rekordot egy 1966-os Volvo 1800S tartja hárommillió mérfölddel. Az nem kevés, több, mint hatszor a Holdra, visszaúttal együtt. Irving Gordon, a büszke tulajdonos egy ideje évi 160 ezer kilométert tesz meg autókiállításról autókiállításra utazva, így már sokkal érthetőbb, hogy jött össze ez az agyament futásteljesítmény. A gondos gazda szerint a hosszú élet titka az elnyűhetetlen alap és a rendszeres olajcsere kombinációja. A rengeteg furábbnál furább világrekord közül valószínűleg ez igényelte a legtöbb időt, 100 km/h-s átlagsebességgel számolva is több, mint öt évet ült autóban a tulajdonos. Meghökkentő teljesítmény, autó és sofőr is rászolgált az elismerésre.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.