Wow: megnézheted színesben, milyen volt az 1911-es Indy 500

2018.11.21. 11:58
5 hozzászólás

107 éve, hogy Indianapolis-külsőn, egy téglával borított oválon megrendezték az első 500 mérföldes autóversenyt. Egy utólag színezett videónak hála belenézhetsz, milyen vadregényes is lehetett a futam, ahonnan még az első világháború is három évre volt.  

indy500 régen.png

A Smithsonian Channelnek van egy Amerika színesben nevű projektje, amiben az amerikai történelem fontos arhív felvételeit hozzák közelebb az utókorhoz azzal, hogy kiszínezik. Van már ilyen New York első felhőkarcolóépítőiről, a KKK támadásairól, sok mindenről. Az első Indy 500 szűk két perces videója csak egy ezek között, de milyen jó, hogy elért ide is a munka. Ha színekkel látod, talán könnyebben elhiszed, hogy léteztek ezek az őrültek, akik virsligumikon rohantak körbe a porban órákon át sisak, öv nélkül, 120 km/h fölötti átlagtempóval.   

Ötvenegy évvel később, '62-ben még mindig nem volt általános a színesen filmezés, ezért is csodálkoztunk rá nemrég, amikor előkerült akkorról egy szuper videó a Monacói Nagydíjról. Az ráadásul eleve színesben lett rögzítve, méghozzá 70 milliméteres filmre. Csodaszép, itt találod