Ilyen zavarba ejtő is lehet egy profi autólopás

2019.01.24. 17:35
30 hozzászólás

Kulcs nélkül indítható az autód? Akkor jobb, ha tudod, mit mond ehhez a tolvajok kézikönyve: akassz magadra egy hosszú zsinórantennát, tipegj vele a házfalhoz közel, aztán ha megvan a kulcs jele, nyissátok ki az autót, indítsátok be és máris a tiétek. Ezt a komikusnak tűnő, ámde fájdalmasan hatékony módszert mutatja be ez a hamptoni rendőrség Twitterére kikerült biztonsági kamerás videó. 

Nem ez az első videó Angliából, amin hasonló technikával lopnak autót kertvárosokból. Bő egy éve egy rokon módszerrel ellopott Mercedesről posztoltunk, de tavalyról is akad elég hasonló sztori. Ez a zsinórantennás megoldás, ami kikacsint az eddigi módszertanból. Talán előre tudták, hogy ezúttal nem az ajtóhoz közelről kell fogni a kulcs jelét: mint a rendőrség posztjából kiderült, 7-8 méterre a tolvajoktól, egy emeleti hálószobában volt a Focus kulcsa, amikor elkapták a jelét. Amivel aztán előbb kinyitották, majd elindították és elvitték az autót, bár utóbbit már nem látni a videón. 

Van megoldás? A netes áruházakban egész elterjedt a Faraday Bagnek nevezett tasak, ami nem engedi át a rádiójeleket. Ha abba rakod a kulcsot, lehet akármilyen hatékony a tolvajok jelfogója, nem mennek vele sokra. Az angol rendőrség is rendre erre a megoldásra hivatkozik, mert más biztos lakossági módszer nem nagyon van, ha a nyitás és a motorindítás is fizikai érintkezés nélkül megy, az autó meg a ház előtt parkol védtelenül.