Végigverte korunk legjobb autóversenyzőit, még egy Wikipédia-lapja sincs

2019.03.28. 19:21
18 hozzászólás

Lucas Di Grassi (ex F1-es, most épp Formula-E-s brazil autóversenyző) tweettelt a napokban egy régről előtúrt eredménylistát. Egy 2000-es, bragai gokartverseny végeredménye van a megsárgult papíron, amin nem csak az a sokkoló, hogy rajta van a mai nemzetközi autósportelit jó része, de az is, hogy a győztes neve mennyire nem mond semmit ennyi év után. 

colin brown gokart

Nem egy rossz generáció, huh? írja Di Grassi a megosztáshoz. Valószínű az ő egójának is jól esik, hogy többek közt hat azóta gyűjtött F1-es világbajnoki cím is született a mögötte végzők között, de az övénél érdekesebb annak a srácnak a sorsa, aki megnyerte azt a versenyt Bragában. Mielőtt elolvasnád, ki ez a Colin Brown, vegyük át, mire vitték páran azok közül, akiket elvert azon a szeptemberi napon:

Loic Duval: Formula Nippon és SuperGT bajnok, egyszeres Le Mans-i futamgyőztes.

Robert Kubica: Lengyelország első Formula-1-es futamgyőztese.

Lucas Di Grassi: A 2016-17-es Formula E-szezon bajnoka.

Pastor Maldonado: Venezuela első Formula-1-es futamgyőztese.

Susie Stoddart: Ma már Susie Wolff és a Venturi Formula-E csapat csapatfőnöke.

Valamikor 2000 környékén. Hátul középen Lewis Hamilton, neki balra piros/kék/fehér overálban Brown
Valamikor 2000 környékén. Hátul középen Lewis Hamilton, neki balra piros/kék/fehér overálban Brown

Jamie Green: 2004-ben - többek közt Hamiltont és Rosberget elverve - Formula 3 Euro Series-bajnok, sokszoros DTM-futamgyőztes.

Lewis Hamilton: Ötszörös F1 bajnok, de még begyűjthet pár címet.

Nico Rosberg: 2016 F1 világbajnoka.

Michael Conway: Kétszeres Le Mans-i második, négyszeres Indycar-futamgyőztes.

És hol autózik ma a listát végigverő Brown? Versenyszerűen sehol, de nem szakadt el teljesen az autóktól: egy Audi márkakereskedésben dolgozik Angliában. Az Autocar egy Lewis Hamilton legnagyobb ellenfeleit összegyűjtő cikkéhez nemrég felkereste, és akkor nagyon korrekten, a megkeseredés látszatát is kerülve méltatta Hamiltont. Elmesélte, hogy volt idő, amikor egymást oda-vissza verve, felváltva nyeregették a gokartversenyeket, és a nála három évvel fiatalabb Hamiltonon már akkor látszott, hogy a legnagyobbak közt végezheti majd. Ez látszott Brownon is, csak amíg Hamilton körül már akkor volt egy erős támogatói kör, neki abból kevés jutott.

Brown mostanság
Brown mostanság

Az idén 37 éves Brown hiába volt 1999 és 2000 gokartversenyeinek egyik legjobbja, a következő szinthez, a lényegesen drágább formulaautózáshoz kevés volt a tehetség és a gokartos bajnoki címek. Kis nevű csapatokkal próbálkozott kis szériákban, rosszul helyezkedett, rosszul menedzselték, aztán három sikertelen év után - a driverdb.com adatai szerint 2004-ben - 22 évesen véget is ért a pályafutása. És az emberről, aki sráckorában versenyről versenyre gyűjtögette mai top autóversenyzők skalpjait, még egy szócikk sincs a Wikipédián, csak az ilyen véletlenek miatt, mint ez a tweet kerül elő nagy ritkán a neve.

Friss: megvan a bragai futam. Fent van a YouTube-on a rajttól a befutóig az egész. Százszor akciógazdagabb, mint bármelyik mai profi autóverseny, Hamilton és Brown ijesztően nagyot meccsel benne.