Ezért ne jusson soha eszedbe olcsó kínai versenyövet venni

2019.09.28. 07:47
28 hozzászólás

Az ötpontos versenyöv nem egy tömegtermék, ennek a hírnek az olvasói jó eséllyel az életben nem vesznek olyat, de ettől függetlenül van egy nagy adag általános tanulság ebben a Luis Monzon spanyol autóversenyző által közzétett videóban. Valaki egy meg nem nevezett versenyzőtársa biztonságán próbált meg spórolni és ez a videó mutatja, hogy ez miért volt őrültség.

A fenti videónak lehetne az is a címe, hogy mindig kösd be a biztonsági övet, máskülönben így jársz – pedig ugye be volt kötve a versenyző öve több ponton is, de kábé semmit sem ért vele. A Monzon Facebook-lapján megosztott videón egy meg nem nevezett versenytársa látható, aki a megosztás szerint egy hamisított versenyöv miatt törte össze olyan csúnyán a mellkasával a kormányt. Monzon ezeket az Aliexpress kínai webáruházban található kamu OMP öveket tette a videó mellé, és bár a videón az autóban egy kamu Sabelt volt, ez a lényegen nem változat: valahogy egy ilyen gagyi hamisítvány belekerült abba a versenyautóba és csak a szerencsén múlt, hogy nem lett belőle tragédia. 

kamu öv

Épeszű versenyzőnek valószínű eszébe nem jutna ilyen 20-30 eurós versenyövekre bízni az életét, amikor a pályaversenyen szubkultúrában köztudott, hogy 200 euró körül indul ezeknek a piaca. Könnyen lehet, hogy nem a versenyző volt ennyire felelőtlen, de még csak nem is az autót felkészítő csapat, de egy biztos: valaki a beszerzési láncban átvert valakit, ez pedig nagyon könnyen egy életbe kerülhetett volna.

70641078 10220731662861389 5852540218141310976 n

Sajnos nem tudni, mennyire általános jelenség a kisebb szériákban az efféle kamu biztonsági felszerelés, de ha az Aliexpressszen múlna, bárki innen szerezné be akár a versenyoverállt és az "OMP" versenykormányt is. Monzon posztja és spanyol kommentjei nem írnak konkrétumokat, ahogy a Drive abból készült angol cikke se, így azt sem tudni, milyen hatósági következményei lehetnek a balesetnek.