Karantén moziajánló: hipersportkocsik

2020.03.26. 16:34
4 hozzászólás

A mozik ugyan bezártak, de filmet szerencsére otthon is lehet nézni, ráadásul most, hogy nem mehetünk sehova, több az idő, és kevesebb a kifogás. APEX-re fel!

Amikor a Bugatti Veyron 2005-ben megjelent, túlment minden addigi határon. Sokkal drágább, erősebb és gyorsabb volt bármelyik szupersportkocsinál, így új kategória járt neki. Mi van a szuper fölött? Hát a hiper, úgyhogy megszülettek a hiperautók, és bár korábban is akadtak mindenen túlmutató egyedi jószágok, mint a McLaren F1, vagy a Ferrari F40, most a Bugatti úttörő munkája nyomán több sportkocsigyár is nekilátott egymillió eurós gépekkel megtölteni a kategóriát. Tíz évvel később, 2015-ben ért csúcsra a mozgalom, amikor minden a Porsche 918-ról, a Ferrari LaFerrariról és a McLaren P1-ről szólt. Na és persze az olyan sufnicsodákról, mint a Koenigsegg One:1 vagy a Pagani Huayra. Hogyan sűrűsödhet össze ennyi lóerő az autózás történetek egyetlen pillanatába? Erről, a kocsik felett bábáskodó emberekről és ezen keresztül a hipersportautó fogalmáról szól az APEX: The Story of the Hypercar című dokumentumfilm.

Persze már maga a film sem új, 2015-ben mozikban vetítették a világ több országában, itthon azonban nem volt hivatalosan hozzáférhető. Most viszont fent van Netflixen, úgyhogy bár fordítás nincs hozzá, de kifogás sincs több, hogy rászánjunk 85 percet. Több heti tervezés után a minap végre neki tudtam ülni, és te jó ég, ezt miért halogattam eddig??? Bár nem tökéletes munka, de pont telibe az egész dolog lényegét, e csodálatos gépek varázsosságát mutatja fel, úgyhogy aki szereti az autót, annak a szívébe talál.

Ugyan már megjelenése előtt hallottam, hogy ez a film majd lesz, de már akkor sem volt teljesen tiszta, hogyan készülhetett ilyen mozi látszólag a semmiből. Mert nem valamelyik nagy autós médium áll mögötte, sőt nem is a HBO vagy a Netflix, hanem egy akkor még ismeretlen gyártó cég tette le az asztalra. Úgy alakult viszont, hogy van ismerősöm náluk, úgyhogy amint megnéztem végre a filmet, felvettem velük a kapcsolatot, és azonnal választ is kaptam. Úgy látszik ők is otthon ülnek bezárva, és örülnek, ha van mit csinálni...

Szóval J.F. Musial, a film rendezője azt meséli, hogy 2010-ben, amikor a készítők nagy része még ilyen-olyan autós médiamunkában dolgozott, azon kapták magukat, hogy miközben sorra jönnek ki a hírek a készülő hiperautókról, nekik mindegyik érintett céghez van kontaktjuk. Elkezdtek tehát házalni a szinopszissal, mely szerint közös filmben dolgoznák fel a kocsik születését, amire végül mindenki rábólintott azzal, hogy egymással nem versenyezhetnek az autók. Meg persze szigorú titoktartási nyilatkozatokat is aláírattak a forgató stábbal.

Azonban még a hivatalos engedélyek birtokában is ugrás volt ez a sötétbe, hiszen 2010-ben az sem volt biztos, gyártásba kerül-e egyáltalán a 918 például, de megérte a rizikó. Mindegyik autó elkészült, mindegyik hatalmasat szólt, így a filmet is az értő közönség tapsa fogadta, amikor 2015 novemberében bemutatták. Egyetlen nappal hamarabb, mint ahogy az APEX-ben is megszólaló Chris Harris youtube csatornáján kijött az első hármas 918-P1-LaFerrari összehasonlító. Ami egyébként önmagában is 52 perc, szóval ha megvolt a dokufilm, lehet azzal folytatni.

A születése körüli bizonytalanság egy picit magán a filmen is visszaköszön. Bár öt évig dolgoztak rajta, de filmes berkekben minimálisnak számító kétszázötvenezer dollár volt a teljes büdzsé, és ebbe úgy látszik nem fért bele, hogy minden szereplővel ugyanannyi időt töltsenek. Vagy az is lehet, hogy nem volt mindenki egyformán beszélgetős kedvében. Mindenesetre az APEX kicsit olyan, mintha Christian von Koenigsegg, és az ő megawattos (1000 kW) gépe, a One:1 lenne a főszereplő, de én leszek az utolsó, aki emiatt panaszkodik, és a többi masináról is bőven derült ki újdonság, a képek pedig gyönyörűek.

A szakma szerette a filmet, tehát a csapat azóta is együtt dolgozik, több amerikai tévécsatornán futó autós műsor köthető hozzájuk, a karanténra tekintettel az egyik ilyenből, a Proving Grounds (kb. Tesztpálya) magazinból ki is tehettek pár adást a netre. És a dokumentumfilmezést sem hagyták abba, 2019-ben mutatták be az APEX: The Secret Race Across America, azaz a Titkos verseny Amerikán keresztül címűt, ami azokról az őrültekről szól, akik megpróbálják a lehető leggyorsabban átszelni az USÁ-t, törvényre és saját testi épségükre fittyet hányva. És Ice-T a narrátora. És ez is elérhető, csak épp nem Netflixen, hanem Amazonon. Ez a sok párhuzamos szolgáltató fog a pénzügyi romlásba vinni!