10 lecke a terepezés hőskorából

2020.12.23. 17:50
4 hozzászólás

Szörnyű belegondolni, hogy az első Camel Trophy-t 40 éve tartották. Tudják, ez az az Isten Háta Mögötti Autonóm Területeket terepjárókkal átszelő sorozat, amit a tevés cigaretta támogatott - egész nagy sikerrel, hisz a legtöbbünknek ismerős a dromedáros logó. Azt azért jegyezzük meg, hogy a sorozat befejezéséhez a dohányreklámok betiltása is hozzájárult.

A versenysorozat az Amazonas-medencétől Szumátrán át Szibériáig az egész világot bejárta, a fő támogató pedig - angolok lévén - a Land Rover volt: az átalakított Defendereken kívül - 1990 után - Discovery-k és Freelanderek is megjelentek. Csak úgy, mint sok más autós vállalkozásnak, az utódsorozat G4 Challenge-nek is a gazdasági világválság vetett véget, 2008 után a Land Rover kénytelen volt minden forrását a saját fejlesztéseire koncentrálni. Little did they know.

1989-Camel-Trophy-Amazon

A mi figyelmünket eddig elkerülte, de aki még nem látta, annak kellemes kikapcsolódás lehet így karácsony környékén a silodrome.com-on előkerült videó: marokra fogunk egy bögre forralt bort, magunkra zárjuk a zajszűrős fejhallgatót, és egy órán keresztül a 80-as évek dzsungeleiben kapcsolgathatjuk a felezőt, miközben a fedetlen mellű bennszülött asszonyok a partvonalról nem értik a tevékenységet.

A film nem csak szórakoztat, tanulni is lehet belőle: tíz terepleckét mutatnak be (az angol nyelv előny, de nem feltétel), a Trophy első tíz évéből vágták össze hozzá a körítést: Land Roverek süllyednek, borulnak, gyulladnak, mindezt kásás VHS-minőségben. Íme: