2020 autós hülyéi - TOP10

2020.12.31. 15:41
23 hozzászólás

A hülye autóban is hülye, így 2020-ban minden kijárási korlátozás ellenére bőven akadt alapanyag. Az írás végén pedig olvasói szavazással dől el a büszke cím sorsa!

1. Aki Smarttal menekült a rendőrség elől

Végre valaki elhelyezte az őt megillető helyen a Smartot, hiszen – pláne Amerikában – hajlamosak nem is autónak tekinteni az apró Fortwo-t, de mostantól logikai úton bizonyítható, hogy ha ez egy autós üldözés, és ebben egy Smartot üldöznek, akkor a Smart egy valódi autó. A televíziós tudósítás kommentátorai azért élcelődnek, hogy az a marha vajon miért pont ezt a modellt választotta, egyébként egy Walmart szupermarketnél akarták ellenőrizni, de nem állt meg. Akár lopta a kocsit, akár dugig volt droggal, azt hiszem erre nincs mentség: miért nem lop normális kocsit, ha már lop; ha pedig drogfutár-autónak használja, szintén rosszat választott – mindegy melyik, méltó résztvevője az év hülyéi válogatásunknak a smartos csóka, akinek a kocsiját hosszas kísérés után egyszerűen kiforgatták egy rendőrautóval, őt meg letartóztatták. Mondjuk az USA területén rendőrök elől elmenekülni bármilyen autóval különösen nagy őrültség, bár már vannak helyek, ahol nem is alkalmazzák már ezt a módszert, mivel elég sok balesettel jár, vétlen áldozatokkal.

2 Görögdinnyés benzinkútrablók

Van, hogy nincs símaszk a boltban, de ha sürgősen benzinkutat kell rabolni, akkor valahogy meg kell oldani az álarckérdést. A Holtpont elnökös maszkjai unalmasak már, evidensnek tűnt tehát az ötlet, hogy kivájt görögdinnyéket húzzanak a fejükre a srácok, akik végül egy Toyota pickupot loptak el a benzinkútról. Ugye nem meglepetés, hogy hamar elkapták őket? Sajnos még arra az amerikai tudósításokból sem derült fény, hogy ehhez mi a fenének mentek be a shopba előtte, csakis az lehetett a céljuk, hogy a közösségi médiában nagyot fussanak a tudósítások.

3. Suzuki Jimny a gyalogos felüljárón

Bár a hülyék közé soroltam azt a kínai férfit is, aki egy gyalogos felüljárón akart megfordulni, miután elnézte a kihajtót, de ha őszinte akarok lenni, szellemi képességeihez mérten a kisebbik rosszat választotta, hiszen visszamehetett volna a forgalommal szemben is. A Jimny kiváló adottságai itt is előtérbe kerülnek, hiszen keskeny, meredélyen sem jön zavarba és jól bírja a lépcsőzés jelentette igénybevételt is. Mesteri! A videó jól illusztrálja, hogy a Jimny épített környezetben is jól mozog. Viszont több kérdés is felmerül, például hogyan akart befordulni az úttest felett átívelő szakaszra? Továbbá miből gondolta, hogy az elbír egy autót?

4. 325 km/órás gyorshajtást posztolni Németországon kívül...

A törvénytelen dolgok posztolása az Álmoskönyv szerint nem jó recept. Ebben a műfajban mi magyarok sem állunk rosszul, talán mindenki emlékszik még 2015-ből arra a lamborghinis fickóra, aki feltöltötte a Youtube-ra, hogy 336-tal ment, majd gyorsan ropira törte a kocsit. De említhetnénk M. Richárdot is, aki videózott a Dózsa György úton emlékezetes halálos balesete idején. Az idei jelölt egy angliai Audi RS6-os pilótája, aki felrakta a Twitterre hőstettét: őszintén szólva gyenge próbálkozás a mi lambós nemzeti hősünkéhez képest a videó, amin 326-tal megy, de hát ennyire futotta gyorshajtásból 2020-ban. A két 38 éves férfit azóta már elkapták. Egyébként a rendőri szervek egyre gyakrabban járnak el a közösségi felületekre feltöltött videók alapján, Magyarországon is, szóval a hülyeséget sose rakd nyilvánosra! Vagy csak simán ne csinálj hülyeséget.

5. Elütni a motorost, majd nem megállni

A cserben hagyás csúnya dolog, az a minimum, hogy megállsz, nincs-e baja a delikvensnek, pláne, ha egy motorosról van szó. A sokk hatása alatt azonban rossz döntéseket hoz néha az ember, így tett hősünk is: elhajtott a helyszínről. Csakhogy a motor az autó orra alá szorult, ami némileg nehezítette a feltűnés nélküli lelépést, különösen azért, mert a motor fém alkatrészei szikraesővel hívták fel a figyelmet a Hondára. Mivel valószínűleg nem hivatásos közúti bűnözővel van dolgunk, további amatőr lépésekkel tette elkerülhetetlenné a lelepleződést: hátrahagyta az autót, hazament és bejelentette a rendőrségnek, hogy ellopták tőle.

6. McDrive gyalog

Az év legbájosabb hülyéit a járvány miatti korlátozások termelték ki májusban és a 24.hu vette észre őket itthon, amikor már mindenkinek elege volt a korlátozásokból. Az éhség nagy úr, de minden étterem zárva volt Brüsszelben is, így autó nélküli hőseink az egyetlen lehetséges megoldás mellett döntöttek: kartondobozokból készítettek egy autószerű valamit, amivel behajthattak a McDrive-ba. Mindenki viccesnek találta, nem is büntették meg őket, kaját is kaptak, szóval nem is annyira hülyék.

7. Körforgalomban ugrató Mondeo

A légi járművek vezetéséhez különleges engedélyekre és jogosítványokra van szükség, de tartok tőle, hogy Mondeóra ilyet nem adnak. Fordosunk motivációja tök más volt, amikor beugratott egy nagyatádi szerviz udvarába: az ittas vezetés. A szikrázó napsütésben a körforgalmat nem észrevenni arról árulkodik, hogy rendkívül hatásos alkoholkészítmények kaphatók manapság. Szerencsére a telephelynek voltak térfigyelő kamerái, egészen jól repül az a Mondeo Mk. II.

8. A fotelszállító Thalia

A 2020-as Év Hülyéi döntő anyagmozgatási szakkollégiumában egy érdekes rendőrségi fogás tarolt, a helyszín pedig Magyarország. A Failarmy és az Meanwhile in Russia videóin edződötteknek talán nem tűnik nagy kunsztnak, de azért én elismerően nyilatkoznék a magyar furmányról. Ezek a rakományrögzítő mesterek egy komplett ülőgarnitúrát spanifereztek a Thaliára, méghozzá tetőcsomagtartó nélkül!!! Mit mondjak, kezdünk feljönni, és nem csak a fociban.

9. A félig elbontott Focus

Az esetről készült tudósítások többségében semmiféle empátiáról nem tesznek tanúbizonyságot a kollégák, mert az újságírók csupa bölcsészek, és nem értik: van az úgy, hogy már kivonattad az autódat a forgalomból, sőt, már el is kezdted bontani és kiárulni az alkatrészeit. Aztán bejön valami bulika, majd hirtelen menni kell valahová, a busz meg ritkán jár. Te meg ott állsz egy szinte üzemképes autóval. Ja, hogy nincs motorházfedél, lökhárító, lámpa, sárvédő rajta, meg rendszám se? Attól még megy (annak ellenére, hogy például az alábbi cikk szerzője szentül hisz benne, hogy a motort az autó külső burkolólemezei tartják a helyén). A baj csak az, hogy a rohadt rendőrök mindig ott igazoltatnak, ahol nem kéne!

Hogy mennyire nem egyedi ez az élethelyzet, azt jól igazolja egy másik idei eset is, bár szerintem ez sokkal gyengébb, hiszen a Mazdában csak üvegek nem voltak. Meg benzin. Meg forgalmi. Meg jogsi a sofőrnek. Meg kötelező biztosítás. De remélem, vett matricát az autópályára.

10. Önbüntető fékezés

Ha az év leggyakoribb közlekedési bűncselekményét ki kellene választanunk, akkor 2020-ban a büntető fékezés lenne az. Egyszerűen érthetetlen ez a jelenség, de talán ha n+1-edik alkalommal is leírjuk, hogy bűncselekménynek minősül, tényleg végtelen ostobaság büntetőfékezni. Arról nem is beszélve, hogy egyre több autóban van fedélzeti kamera, részben pont a hasonló büntetőfékező idiótáknak köszönhetően.

Az Év Hülyéje címhez persze ez még kevés lenne, sokkal célszerűbb valami újabb beszerzésű tömegközlekedési járművet választani, három okból:

  • fékezési tulajdonságai kedvezőtlenebbek egy személyatóénál. Vagyis nem lassul annyira, mint a büntetőfékező Audi;
  • a buszsofőröknek egy ilyen esetben nem feltétlenül céljuk, hogy elkerüljék az ütközést, azt is mérlegelniük kell, hogy a buszon állók ne essenek el, mert lehet, hogy így sokkal súlyosabb lesz a baleset kimenetele, mintha csak behorpasztják egy autó seggét;
  • az újabb buszokon tutira van kamera is.

Szóval Audisunk tökéletesen választott, jól megbüntette a buszt. Az esetről remek videó is készült, végül emberünk önként adta fel magát.

A 2020 Év Autós Hülyéje címet a következőnek ítélem én, az olvasó: