A könyv, amire holnap óta vártál!

2020.12.31. 12:03
10 hozzászólás

Kövezzetek meg (vagy, ha elég öreg és elég Woody Allen-rajongó vagy: vessetek a mókusok elé), de az nem is rendes autóbuzi, akinek nincs legalább egy Haynes szerelési kézikönyve.

 Nagyjából minden típushoz csináltak a Haynes-nél egy vastag, ábrákkal, fotókkal illusztrált manuált, amiből a legalapvetőbb és a komolyabb ingujjfeltűrést igénylő karbantartásokat és szereléseket is elvégezhetjük otthon. Nem egyszer mentette már meg a seggemet egy Haynes, amikor valamelyik autóm vagy motorom gondoskodást igényelt. Tiszteletem jeléül, egy londoni kirándulás alkalmával vettem is egy Haynes-kulacsot. Amin ráadásul a Ford Capri-kézikönyv borítója szerepelt.

Persze nem csak létező autókhoz és motorokhoz lehet Haynes-kézikönyvet beszerezni. Nyomtattak például fűnyírós kézikönyvet - nem, nem hinném, hogy kifejezetten az lett volna a hátsó szándékuk, hogy legyen egy olyan kiadványuk, amikkel a fiatalok majd a Honda-tulajdonos haverjaikat lephetik meg karácsonykor.

Ha valaki a tinédzserek üzemeltetéséhez keresne segítséget, az is van. De ha a szomszédos űrkikötőben épp egy Tie-vadász, vagy maga a Millenium Falcon szorulna karbantartásra, ahhoz is találunk Haynes-t. Pont, mint ahogy F-14 Tomcathez, vagy Panzerkampfwagen VI, azaz Tigris harckocsihoz is.

Oké, ezek kevésbé szólnak a pontos alkatrészbontásról, meghúzási nyomatékokról, inkább szórakoztató könyvek. Persze nagyon konkrét, a típust érintő infókkal, sok ténnyel, illetve hát a Sci-Fi járműveknél természetesen kitalálmánnyal (nem, a Tie-vadász hajtóművét magyarázó robbantott ábrák nem tekinthetőek tényeken alapulónak, mint ahogy a Szellemirtók Ecto 1-ének részletei sem).

És ha már megérkeztünk a Sci-Fikhez, tapsoljunk boldogan a hamarosan megjelenő új manuálnak: a Vissza a jövőbe trilógia időgépét bemutató Haynes-nek! A pimpelt DeLorean különböző verzióin kívül a Hoverboardot, sőt, az Idővonatot is taglalja a könyv.

Ha többet akarsz tudni a fluxus kondenzátorok világáról, a Mr Fusion házi reaktorról, mindenképp rendeljed meg már tegnapelőtt az új kézikönyvet. Mert bár csak március 30-án jelenik meg, de már a második utánnyomást fejezték be jövő héten. Vagy már meg is jelent, pedig még meg sem írták, mert a szerző épp most bulizik a Tengermélyi Varázs bálban? 

Ó, te magasságos, a jövőben minden olyan nehéznek tűnik!