2021.02.05. 13:15 Módosítva: 2021.02.05. 14:48
9 hozzászólás

Ki emlékszik azokra a régi csecsemőfigurákra, amiken bekékült a pelenka, ha betették őket a hűtőbe? Magic Baby volt a nevük, ha minden igaz. És a szívószálra, ami a meleg kakaó/tea/bor hatására váltott színt? Gyakorlatilag ugyanezt csinálták meg a DipYourCar Youtube-csatornáján, csak gyerekjátékok helyett egy egész Audit használtak.

homerseklet1.png

A technológia persze egész más: míg a játékokon sokszor termokromatikus (hőre változó színű) festéket használnak, esetleg magába a műanyagba kevernek ilyen adalékot, addig a videóban látható festék alapja a termotróp folyadékkristály (a kristályok rendezettsége függ a hőmérséklettől). Ez jóval érzékenyebb az említett, normál színváltó pigmenteknél, már négy-öt fok eltérésre is reagál. A feketére lealapozott Audira nyolc rétegben került fel az egyébként víz alapú festék, de mivel tesztfázisban van az ötlet, végső lakkréteg nem került rá.

Az eredmény bizonyára megosztó, hisz a festék érzékenysége miatt távolról sem egységes a szín, a meleg motor körül kisebb-nagyobb pacákban változik, egészen más, mint az autó többi részén. Ráadásul a lemezek mögötti alkatrészek befolyásolják a felület hőmérsékletét, ez meg is látszik az autón, de ha valaki szereti a radar- és hőtérképeket, annak irány a KP Pigments oldala.