Ez nem csak egy szürke Subaru Impreza

2021.02.24. 14:21
0 hozzászólás

Nyolcévesen apja Triumph 2000-esét vitte el pár körre a házuk melletti mezőn, aztán néhány évvel később már a legjobb 17 év alatti pilótának választották. Richard Burns, a brit raliversenyző tapasztalt pilóta volt, amikor a ‘90-es évek elején a Subaru ralicsapatához került. 1996-tól két éven át Mitsubishi Lancerrel indult a WRC-ben, 1999-ben azonban visszatért a Subaruhoz. Ennek örömére épp úgy limitált szériás modellel ünnepelték meg, mint Tommi Mäkinent a Mitsubishinél.

444 példány készült a Subaru Impreza RB5-ből, amik közül csak 170 kapta meg a WR Sport csomagot. Szóval a ritkábbnál is ritkább gép az, amit most Hongkongban árulnak 94 ezer dollárért, kevesebb mint 6500 kilométerrel az órájában. A típusnév utáni kódot egyébként könnyű kitalálni: az RB jelzés Richard Burns nevére utal, az 5-ös pedig a rajtszámára.

Ezeket az autókat kizárólag Angliában lehetett kapni és a szürke metál színen túl a felszereltségük is alapvetően azonos. Olykor kifejezetten kellemes meglepetés olyan Subaru Imprezát látni, ami nem kék és arany felniken gurul. Ez alatt 17 colos Speedline alufelnik vannak és a WR Sport csomaggal egy csomó olyan finomság érkezett, amit a versenygépeket felkészítő Prodrive készített hozzá.

Lökhárítójában PIAA lámpák figyelnek, amiken RB5 logós burkolat van, a nagy hátsó szárny szintén a Prodrive-tól érkezett, akárcsak a motorvezérlő. Így a 2 literes, turbós bokszermotor 240 lovas és 350 Nm nyomatékú. Áthangolták a futóművet is, így állítólag a brit utakon igazán jó használni az RB5 Imprezákat. Már amelyikkel mernek egy árva mérföldet is menni.

Kötelező a sorszámozott plakett a váltó előtt (ez a 351-es autó) és a felszereltség része a klíma, a térképolvasó lámpa, az egyedi szőnyegezés, meg a velúrba húzott sportülések.

Richard Burns 2001-ben lett világbajnok a WRC-ben Colin McRae és Tommi Mäkinen előtt. Sajnos négy évvel később agydaganatot diagnosztizáltak nála és 34 évesen elhunyt. A Subaru többször is tisztelgett a bajnok előtt, először halála után szerveztek egy megemlékezést Castle Combe-ba, ahol 50 Impreza RB5-ös vonult fel, köztük az 1-es sorszámú darab, melyet apja, Alex Burns vezetett.

2007-ben pedig szintén Burns emlékére adták ki az Impreza RB320-at, stílusosan Prodrive-cuccokkal. Az ebből származó bevételt a Subaru az RB Alapítványnak adományozta.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.