Több emelet mély roncstelep lett az elhagyott bányából

2021.03.01. 14:59
14 hozzászólás

Robin Friend angol fotós a fényviszonyok okozta kihívás miatt kezdett el bányákban fényképezni, de a Wales-ben található Ceredigion közelében nem várt témára bukkant: több emelet magas földalatti roncstelep pihent az elhagyott palabányában.

A halmot autók, háztartási gépek és egyéb hulladékok alkotják, amelyek korát nehéz volna megbecsülni, de Friend az egyik rendszámtábláról kiderítette, hogy 40-50 éves lehet. A Gaewern bánya 1812 és 1960 között üzemelt, azóta valószínűleg de facto hulladéklerakatként kezelték a környékbeliek. A fotós egyik fő témája is éppen ez, a Bastard Countryside című könyvében a természet és az ember-alkotta világ szép, ugyanakkor elszomorító metszetét mutatja be. A bányákban, amelyekből a fotós eddig több mint tízet látogatott meg, persze rengeteg dologra lehet bukkanni, például Churchill az ország műkincseit a Manod palabányába rejtette a nácik elől.

Friendnek nem volt könnyű dolga, egy hét órás utazás után szűk peremen kellett megközelíteni az üreg bejáratát, majd öt emelet mélységbe ereszkedett le a nagy formátumú kamerával és az állvánnyal együtt, ahol még egy szűk járaton is át kellett másznia a roncsokat emésztő barlanghoz. Az öt perces záridővel készült képért a befektetett energiával arányos árat kéri a fotós, az oldalán 385 angol fontért lehet megvásárolni. A többi, kevésbé míves képet egy másik csapat készítette, az ő beszámolójukat itt olvashatod.

Ha van tipped, milyen autók lehetnek a képen, írd meg kommentben. 

/Wired, Robin Friend