Michael Jordan kupé Bálnája

2021.03.17. 14:45
22 hozzászólás

Michael Jordan minden idők legsikeresebb és legismertebb kosarasa, ez kétségtelen. Ő az, akiről még az is tudja, hogy kicsoda és mit csinált, aki soha nem nézett rá egy labdára vagy háttal ült az NBA meccsnek, amikor a tévében ment. Nekem is leginkább az 1996-os Space Jam után volt meg Jordan, aki akkorra már egyértelműen a csúcsra ért.

Neki köszönhető, hogy a 80-as évek közepétől egyre népszerűbb lett a kosárlabda és a Chicago Bulls is sikeres csapattá vált. Imádták a szponzorok és így hamar megjelentek a 23-as mezszámmal díszített holmik és ott vannak a Nike Air Jordan cipői is. Ez a népszerűség a mai napig kitart, sőt 2020-ban a Netflixen megjelent a karrierjét és a Bullsnál töltött utolsó szezont bemutató sorozat The Last Dance címmel, ami önmagában is remek.

Jordan 1995. december 23-án vásárolta újonnan ezt a Mercedes-Benz S600 kupét Illinoisban, majd egészen 2003-ig megtartották. Az autó annyira sötétkék, hogy szinte már fekete és néhány Lorinser cucc sem maradt le róla, amik közül a legfeltűnőbb nyilván a teli króm 20 colos felni szett. Szerénytelen a krómozott kopoltyú, a hátsó szárny és a négyszög alakú dupla kipufogó is.

Nem spórolt az autón egy árva centet sem és ez látszik is rajta. Mindenütt szürke bőr az utastér és biztosan nem sok opciós tétel hiányzik belőle. A gyári beépített autótelefonon még ott figyel Jordan neve.

Motorja a Mercedes M120-as kódú 6,0 literes, V12-ese 390 lóerővel és 570 Nm nyomatékkal. Jordan autójában mára több mint 250 ezer kilométer van és a Bring A Trailer hirdetése szerint 2011 óta nem szervizelték. Ettől még a Bálna kupé önmagában is egyre értékesebb autóvá érik. Különösen most, hogy a W140-es veterán korba lépett.

Michael Jordan sikersztorija nem állt meg aktív sportolói pályafutása után sem, 2014-ben lett az első milliárdos NBA játékos. Ezzel együtt a negyedik leggazdagabb afroamerikai, 2,1 milliárd dolláros vagyonnal közvetlenül Oprah Winfrey mögött.