De ki az a Vladislav Barashenkov?

2021.03.20. 11:47
3 hozzászólás

Novoszibirszkben kemény a víz - főleg télen. A Bajkál-tó - Urál-hegység - Ürümcsi háromszög közepén található város már vastagon Szibéria, másfél millióan lakják, tehát olyasmi Budapestnek lehet elképzelni, ahol állandóan tél van és minden kerület Kispest. Normál esetben nem nagyon emlékeznénk meg róla, ámde helyben székel az egyik leghíresebb orosz Youtube-csatorna, a Garage 54. Ők azok, akik ólommal öntik fel a gumikat, Colgate-et tesznek a motorba olaj helyett, plexiből gyártanak olajteknőt, satöbbi, szóval egy Lada-bázisú, autós Állítólagként (МытхБустерс!) működnek.

5ce67a7415e9f926c9009ee7

Ráadásul nem is akárhogy, a különböző csatornáikat együttvéve ötmillió feliratkozóval bírnak, amivel ha otthon nem is elsők, de nemzetközileg biztos, hogy ők képviselik az Bábuskaföderáció autós szcénáját. Nyilván nem ő az egyetlen ember, aki a hátán viszi a projektet, de a videók fő arca a köpcös Vladislav Barashenkov, aki karakterre leginkább egy szomszéd, a Garage 54 csapat mellette két operatőrből és Denis Turkotból, egy független bloggerből áll. „Eleinte egyedül voltunk Sashával (Alexander Lukyanov, videós és szerkesztő), aztán megjelent Slava, hivatásos operatőr, majd Dimka (Turkot)”.

Először valami egyszerűbb, informatívabb dolgot akartak csinálni, ami az autó kiválasztásával és javításával kapcsolatos, de aztán készítettek egy videót: kicserélték a Mercedes 190-ben a 2 literes M102 motort egy 3 literes M103-ra, és közzétették. Úgy döntöttek, hogy inkább elvetemült, értelmetlen ötleteket valósítanak meg (a tömény hülyeség nagy része a nézőktől jön, tehát ha van ötlet, és tudsz oroszul, akkor hajrá). Simán ki tudják gazdálkodni az összes költséget, sőt lehetővé vált a házigazda számára, hogy felhagyjon az egyszerű hegesztő léttel. A V12-es Zaporozsec átalakítása összesen 120 ezer rubelbe került, ezt egyetlen videójuk nézettsége is bőven visszahozza - ekkora feliratkozó-táborral még az orosz CPM (meghatározó paraméter a YT-pénzügyeinél, az amerikai érték harmada) mellett is jól fizet a Youtube. Nem röhög, Androidon játszani is lehet velük.

“Egyszer a feleségemtől hallottam, természetesen viccként, hogy vissza kellene mennem az üzembe dolgozni. Nyolckor mentem, ötkor jöttem. Most meg nyolctól hajnali kettőig folyamatosan dolgozunk, esztergálunk, csöveket vágunk, hegesztünk ... és ez nem 15 perc, mint a videóban.”