Pazar minőségű felvételt adtak ki a Hindenburg katasztrófájáról

2021.03.26. 14:38
7 hozzászólás

Egy digitálisan felújított (színezett, 4K-s felbontás, 50 képkocka/másodperc) felvételsor jött ki nemrég az emberiség máig legnagyobb repülő szerkezetének, a Hindenburg léghajónak 1937-ben történt tragédiájáról. A darabos, fekete-fehér képeken is drámai katasztrófa így átélhető igazán, de nem csak a hajó színes tűzhalála miatt érdemes végignézni a felújított képkockákat, mert legalább annyira magával ragadó a 30-as évek New York-ja a hajó alatt, vagy a kormos roncskupac a videó végén. 

A 245 méter hosszú Hindenburgot egyetlen évvel első útja után érte az immár színesben, csúcsfelbontásban is megnézhető tragédia. 1937. május 6. volt a napja, addigra már a németek gigantikus léghajója túl volt sok óceánátszelésen. Ezen a napon is épp egy Atlanti-óceánon átrepülés ért volna véget egy viharos idő miatt megkésett leszállással.

ku

Bár a hirtelen felcsapó lángokkal kapcsolatban több teória él, a legvalószínűbb ok, hogy azt a viharos időben felgyülemlett statikus elektromosság okozhatta. 19 óra 21 perckor a léghajó nagyjából 60 méteres magasságban volt, amikor ledobták az orr horgonyköteleit. Amikor a földi személyzet tagjai megragadták azt, lényegében földelték a Hindenburgot, ez elektromos kisülést válthatott ki és ez indíthatta el a tragédiát. Fontos infó a tűzzel kapcsolatban, hogy a hajót eredetileg héliumhoz építették, de miután azt nem tudtak kellő mennyiségben szerezni hozzá, kénytelenek voltak gyúlékony hidrogénnel megtölteni.

Ha nézegetnél még romantikus messzeségben rögzített színes, jó minőségű felvételeket mondjuk a Forma-1-ről, ezt a videót nagyon ajánljuk. Ebben az a pláne, hogy ezt még csak digitálisan felújítani sem kellett, így rögzült már 1962-ben, ahogy itt látod: