A tűzoltó takaró lehet a megoldás a villanyautós tüzekre

2021.05.13. 10:22
0 hozzászólás

Nem meglepő módon a villanyautókra évek óta mindenkinél jobban rákapott norvégoktól jött egy lehetséges megoldás a villanyautózás egyik legnagyobb problémájára: a nehéz oltásra. Egy norvég cég, a Bridgehill fejlesztett egy oltótakarót, amivel a leghevesebb villanyautós tüzeket is el lehet fojtani, de legalább kontroll alatt lehet tartani, amíg jön a szakszerű segítség. Egy ilyen lepel akár harminc tűzre is jó lehet. 

Hogy a villanyautók vagy a nem villanyautók hajlamosabbak-e a kigyulladásra, az egy hosszú téma lenne, abban viszont nincs vita, hogy melyiket körülményesebb oltani. Egy elektromos autónál egyrészt ott az áramütés veszélye vízzel oltásnál, másrészt tele van lítiummal, ami egy erősen reaktív és gyúlékony anyag. Ahogy terjed a villanyautózás, úgy próbálják tartani a lépést tűzoltóságok a betanulással, de nem minden tűzhöz tud gyorsan kiérni a hivatásos segítség, az idő pedig kulcskérdés egy zsúfolt parkoló közepén kialakult tűznél. Norvégiában egy vállalat évek óta azon dolgozik, hogy legyen egy gyors, vízmentes, és ami talán a legfontosabb, szakértelmet nem igénylő oltási/fojtási módszer, ami persze nem csak villanyautós tüzekre jó. 

A villanyautók lítiumakkumulátoraival az a baj, hogy oxigén nélkül is képesek égni, így még ha oltani nem is mindig jó a takaró, már az is fontos lehet, hogy elszigeteli a tüzet. Ez nem arról szól, hogy az autót megmentsék, inkább arról, hogy megállítsák a tűz terjedését és benntartsák a mérgező füstöt, gázokat. Egy ilyen Bridgehill-féle takaró 6x8 méteres, és egy 28 kilogrammos táskában elfér. A fejlesztőknek az a terve, hogy első sorban parkolóházak, szerelőműhelyek vegyék tőlük. A cég kétféle takarót kínál, egy lakossági verziót, ami egy alkalomra jó, és van egy kimondottan tűzoltóságoknak szánt változat, ami akár harminc tűznél is újrafelhasználható.