A bosnyákok Ladával mennek az űrbe

2021.05.27. 14:18
2 hozzászólás

dks

Bosznia-Hercegovina nemzeti kincse a Dubioza Kolektiv nevű zenekar ami... hát, őőő... ska, punk, hiphop, folk és metál elemekkel rendesen díszített zenét játszik. Amiért igazán szeretem, az az, hogy annak ellenére, hogy a történelem nem kímélte a népüket, olyan korlátlan életszeretet árad a zenéjükből, amit kevés más banda tud. Humoruk talán a gyökereik miatt keserédes, de leginkább cinikus, ezzel együtt is vegytiszta balkáni karnevál, tulajdonképpen olyan Kusturica filmek zenéit csinálják, amiket sosem forgattak le.

Hatalmasat verettünk rá, amikor az A38-on léptek fel, de amikor tavaly, a karantén alatt, heti egyszer élő bulival jelentkeztek Youtube-on, azt sem hagytuk ki soha. Most a friss klippjük, a Space Song ütött be nagyon, ebből sem hiányzik az önirónia: a bosnyák űrközpont egy lepukkant gyárépület, az űrhajó pedig egy kocka Lada, amit rakiával tankolnak. Átjárja az egészet a keleteurópia vadromantika, kedvencem, amikor a rakéta üzemanyagot az egyik mérnök marmonkannában lopja haza. 

A Ladát az indító rámpán még be kell tolni, mert lefullad, a kilövés után nem sokkal pedig felrobban. Hőseink rakéta híján tekernek egy rakétát, aztán a traktoros menti ki őket a gyümülcsösből, ahová lezuhantak. A zene is tökéletes, meg a videó is, 

Mellesleg kedves gesztus volt a zenekartól, hogy amikor leforgattuk a Bosznia-Hercegovinában letolt túránkat, felhasználhattuk a zenéiket. Érdemes ránézni: