Összefújkálták a csendben pusztuló szovjet űrsiklók egyikét

2021.05.27. 07:56
15 hozzászólás

Különös vandalizmusról ír az orosz sajtó. Ismeretlenek összefirkálták a szovjet űrsiklókorszak kevés megmaradt hagyatékának egy darabját, a kazah sztyeppén, egy bajkonuri hangárban pusztuló Buran egy példányát. 

A képeken látható sikló egy szomorú mementója annak, ahogyan a Szovjetunióval együtt csúfos véget ért a szovjetek űrsiklóprogramja. Amíg az amerikaiak már 1981 óta ilyen űrhajókkal járkáltak az űrbe és vissza, addig a szovjetek Buranja csak a próbarepülésekig jutott és húszmilliárd rubel elköltése után 1993-ban teljesen elkaszálták. A félbehagyott projektből megmaradt kész és félkész siklókra nehéz sors várt, a széthulló birodalom lemondott róluk. Legrosszabbul az egyetlen teljes egészében elkészült példány, az 1.01-es gyártmány járt, amely automatikus üzemmódban sikeres űrrepülést hajtott végre. Ezt 2002-ben zúzta össze annak hangárnak a leszakadt teteje, amit vele együtt hagytak pusztulni hosszú évekig.

A most a hírekben feltűnt példány egy társával együtt áll leparkolva jó ideje egy óriási bajkonuri hangárépületben. A hangár mindentől távol áll a kazah sztyeppén, de közismert, hogy időnként sikerrel beszöknek hozzá kíváncsi fotósok, utazók. Két éve két magyar srác járt ott, és csinált a kalandjáról egy videót. Ők akkor 15 órát gyalogoltak a hangárig a sivatagban és hiába voltak nagyon óvatosak, így is elfogták őket (videó a poszt végén).

Szóval az itt pihenő Buranok nem voltak teljesen érintetlenek, de hogy valaki azért szökjön be hozzájuk a világ végére, hogy összefirkálja az egyiket, az nehezen érthető. Külön kár, hogy olyan semmitmondó szövegek kerültek szerencsétlen sikló testére, minthogy Jura (Gagarin), megjöttünk. Vagy ott van a közhelyes bölcselet az orrhoz közel, miszerint: Mielőtt az ember a csillagok közé megy, meg kéne tanulnunk, hogyan éljünk a Földön. A vandál/vandálok a képek alapján csak az egyik űrsiklót fújták össze, de nem tudni, hogy azért, mert így is tervezték, vagy megzavarták, elfogták őket fújkálás közben. Mindenesetre bele kell törődni, hogy a szovjet űrtörténelem egy darabját ezután már csak ezekkel a béna graffitikkel látjuk a jövőben. Tekintve, hogy az állagmegóvásukra nem költenek, letakarítani aligha fogják.