Ilyen egy olasz sportkombi 1972-ből

2021.06.12. 11:36 Módosítva: 2021.06.12. 11:36
9 hozzászólás

Igazi korai sportszedán az Alfa Romeo Giulia, ami patent futóművével, négy tárcsafékkel, jó motorjaival és 1 tonna körüli bódéjával megragadóan nagyszerű vezethetőséget adott. Kis doboz formájú karosszériája nem azt üzeni, de a lekerekített élek nem véletlenül olyanok, amilyenek. A Giuliát már hevesen tesztelték a szélcsatornában, ennek eredményeképp 0,34-es légellenállási együtthatót hoztak össze, mely korszak szinten egy egészen jó eredmény. Bármennyire szép és szerencsés forma a négyajtós, kombira már akkoriban is volt igény.

Ezért az olyan kis karosszériás műhelyek, mint a Colli, a Grazia vagy a Giorgetti készítettek belőle praktikusabb változatot. Ez a Giulia az Alfa Romeo nyilvántartása szerint 1972. október 18-án hagyta el a gyárat a római Societa Autostrade rendelésére, tehát a Polizia Stradale használta. Bizonyítja ezt az autóval járó eredeti műszerfalba szerelt kiegészítő rendőri felszerelés és a rendőrségi sziréna is.

Kifejezetten a rendőri igényekhez igazítva alakította át a Giuliát a Giorgetti műhely, majd megkapta a Familiare utónevet - néha a Promiscua-t - és a 70-es évek elejétől használták, majd elindult a lejtőn. Amikor ráleltek az autóra, látszott rajta, hogy elkerülhetetlen a teljes restaurálás. Négy év alatt újult meg az autó, aminek a felét kizárólag a rozsdás karosszéria megmentése tette ki, ezt követően kapta vissza az eredeti Polizia Stradale Green színt.

Hagyták fiókban az eredetiséget és inkább az Alfaholics cuccaival tömték meg az autót, így került bele a GTA technikai öröksége nyomán készített 1,6-os, négyhengeres blokk, aminek 185 lóereje azért bőven szépen viszi a picikét több mint 1 tonnás autót. Rövid áttételű sebességváltót és versenydiffit tettek még alá és ehhez igazított fékeket a könnyű, GTA felnik mögé.

Csodálatosan néz ki, le sem tagadhatná, hogy 90 ezer eurónál is többet tapsoltak el rá. Innen nézve azért nem meglepő, hogy a francia Straderial csak külön kérésre közöl árat az autó mellé, így talán nem kap egy egész világ szívrohamot, ha meglátja a szabad szemmel messziről is olvasható számsort.