Az E38-as 7-es BMW mindent tud: V12, kémcuccok, tévé és fax

2021.09.25. 12:24
6 hozzászólás

1988-ban kezdődött meg a harmadik generációs 7-es BMW fejlesztése, melyből aztán több mint 340 ezer darabot készítettek, az utolsó autó 2001. július 27-én gurult le a szalagról. Szerintem ez volt minden idők legszebb 7-es BMW-je és valószínűleg a leghíresebb is, hiszen nem csak a Dick és Jane trükkjeiben jelenik meg, hanem A szállítóban is felbukkan Jason Stathammel, de sokan a Holnap markában című James Bond film miatt ismerik, ahol Pierce Brosnan küzd vele az aktuális főgonosz ellen.

Utóbbi autó szerepel a BMW Múzeum sorozatában is, amivel időként jelentkeznek a Youtube-on. Az E38-as világmegmentő változata a film szerint telefonról is irányítható, valójában viszont a hátsó ülés süllyesztett részéről lehet vezetni. A gépháztetőből kiugró fűrész, a napfénytető alól felbukkanó rakétavetők és az elcsúszó hátsó lökhárítónál kihulló tüskék viszont valóban működnek.

Ez volt az első európai autó műholdas navigációval, és az első 7-es BMW, ami elérhető volt dízelmotorral. Igaz, a videóban mindegyik autóban 5,4 literes, V12-es van több mint 320 lóerővel és 490 Nm nyomatékkal. Az exták között nem csak hűtő van és elektromosan állítható hátsó ülések, hanem fax készülék és televízió is, méghozzá VHS felvevővel és lejátszóval.

Akár kétszínű fényezéssel és egészen hihetetlen extrákkal is lehetett 7-es BMW-t kérni, hasonló autóval utazhatott Karl Lagerfeld divattervező is, csak neki nem volt elég a sima hosszított változat. A Canyon Red Metallic-ból Nepal Silver Metallic-ba átmenő, világos bézs bőrbelsős 750iL szintén Lagerfeldhez kapcsolódik, ezt a hamburgi Four Seasons hotellel közösen készítették.