Kongóban drogoznak a katalizátorral

2021.10.02. 13:49 Módosítva: 2021.10.02. 19:56
0 hozzászólás

Ha azt hiszed, az a durva, hogy idehaza fényes nappal leflexelik a katalizátorodat, mert kell belőle a palládium, akkor ezennel a nyomor egészen új bugyrai nyílnak meg előtted is. Kinshasa a Kongói Demokratikus Köztársaság legnagyobb városa, tizenötmillió ember él benne, másfél Magyarország. És a Reuters videóján megtekintheted, ahogy a helyiek a lopott katalizátorok porrá tört kerámiabetétjét szívják fel bekészülni. Drognak.

bombe

A „bombe“ néven emlegetett új kábszi pusztításáról nehéz képet alkotni: olyasmit rántanak fel a használók a szervezetükbe, ami nem egyszerűen káros, hanem egyenesen arra van, hogy átmenjen rajta minden gyilkos mocsok, amit egy autó évtizedek alatt a környezetbe küld.

A használók szerint a bombe békés, passzív kábulatot okoz, órákra vagy napokra kidőlnek tőle. A helyiek szerint jobb, mint a pia, mert a népek nem lesznek tőle erőszakosak, csak kifekszenek. A koktélt az őrölt kerámián, ródiumon és palládiumon túl gyakran felütik nyugtatókkal és vitaminokkal is. Egy évtizede a mefedron alapú dizájnerdrogot hívták katinak, akkor még senki sem sejtette, hogy ez a név valamikor szó szerint fog leírni valami egészen mást.

A kongói hatóságokat és autótulajdonokat az elharapózó használattal nagyon megugrott katalizátorbűnözés nyomasztja egyelőre elsősorban, a borzalmas hosszabb távú élettani hatásokat még nem ismerik.

via Reuters