Bentley-nek is lehet keresztbe kenni

2021.10.25. 17:18
1 hozzászólás

Érdekes hangulat lengi be az olyan angol luxusmárkákat, mint a Bentley. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni rá, mintha még mindig az utolsó gombot is kézzel munkálnák meg nagyapjuk esztergáján, majd pontban ötkor eltartott kisujjal elfogyasztják a teát. Az idők viszont változtak és a Bentley-nél azt is érezték, nem elég kijelenteni, hogy ennél sportosabban vezethető Continental GT sosem született még, nem árt villantani.

Eredetileg 1936-ban épült a Comiso Air Station, melyet aztán a ‘80-as években építettek újjá és ez volt a NATO legnagyobb légibázisa Dél-Európában. A mára elhagyott szicíliai légitámaszponton a hidegháború alatt több mint 110 nukleáris robbanófejjel rendelkező, földről indítható rakéta lakott.

Most viszont a Bentley hozta a maga aranylóan sárga nehézbombázóját, a Continental GT Speed-et, mely egy igazi izmos túrakupé, a régi recept szerint. A 6,0 literes, W12-es biturbó motor 635 lóerős és 900 Nm nyomatéka van. Összkerékhajtását eLSD-vel ütötték fel, mely annyit tesz, hogy az elektronikusan vezérelt differenciálmű képes a nyomaték nagyobbik részét a hátsó kerekekre önteni.

Összkerék-kormányzása, aktív légrugós futóműve és a 440 milliméter átmérőjű karbon-kerámia fékek is alapvetően a rendíthetetlen stabilitás mellett vannak, de Sport módban van annyira engedékeny (a nyomaték maximum 28%-a juthat az első tengelyre)  a Continental GT Speed, hogy beleférjen egy kis drift. Szóval ebben az esetben a continental drift nem a kontinensek vándorlását jelenti, hiába nagy erők indulnak meg.

Szép részlet a Bentley kisfilmjében az 1952-es Bentley R-Type Continental és az időnként felbukkanó összkerekes Fiat Panda is, ami időnként felbukkan a korábban 30 évre magára hagyott bázison.

Ha megnéznéd a Bentley-t rongytetővel, akkor baromi nagy mázlid van, mert van hozzá videónk: