A V12 Vanquish ültette újra Aston Martinba James Bondot

20 éves az Aston Martin V12 Vanquish

2021.11.08. 13:37
4 hozzászólás

Abban a pillanatban ült vissza James Bond a kütyükkel tömött Aston Martinba a világ megmentéséért, amint lejárt a filmkészítők szerződése a BMW-vel. Ehhez pedig éppen kapóra jött a 2001-ben bemutatott V12 Vanquish, mellyel nem csak Pierce Brosnan szállt szembe a főgonosszal, hanem a patinás Aston Martin is valami nagyot akart villantani.

2001-ben tartották a V12 Vanquish premierjét a Genfi Autószalonon, de akkorra már csak a szériagyártás volt igazán újdonság, hiszen maga a dizájnt már a ‘90-as évek végi Project Vantage koncepció is megmutatta a világnak. Formatervét Ian Callum rajzolta, a vonalai a DB7-esnél agresszívabbak és merészebbek, ehhez pedig a ‘60-as évekbeli DB4 GT Zagatóból merített ihletet. Látszik is a Vanquish-en a finom múltidézés, mert az orrán ott a jellegzetes astonos hűtőmaszk és a fényszórók formájába is könnyű belelátni a DB4-est, de megvan a masszívan izmozó hátsó sárvédő is.

Minden addigi Aston Martinnál fejlettebb és gyorsabb autót akartak készíteni Newport Pagnellben, ezért a Lotusszal közösen fejlesztették a vázát, mely karbonból, kompozitból és ragasztott alumíniumból áll. Az autó orrába 60 fokos hengerszögű 5,9 literes, szívó V12-es szereltek, ami 6500-as fordulaton adja le 460 lóerős teljesítményét és bő 540 Nm nyomatéka van, a Vanquish S már 520 lovas. Az ínyencek az automatizált hatos váltó helyett választhatták a 6 sebességes kézit is.

1,8 tonna feletti tömege ellenére 5 másodperces sprintidejével és 300 km/óra feletti végsebességével igazi nehézbombázó ma is, de a remek futómű és a négydugattyús fékek miatt a 2000-es évek elején a sajtó is kedvelte a V12 Vanquish-t. A Road & Track magazin szerint ez a legjobb gran turismo, a Car and Driver-nél pedig arra jutottak, hogy méltó a márka örökségéhez, és komoly alternatívája a legjobb Ferrariknak.

Utasterében természetesen mindenhol bőrkárpit figyelt, a légkondi és a hifi meg a gazdag műszerezettség  mellett navigációs rendszer is lehetett a csúcsmodellben. Szemben a DB7-es klasszikusabb fa dekorelemeivel itt a modernséget sugárzó fémeket hangsúlyozták.

Fantasztikus autó a BMW Z8-as, de azért nagyon jó, hogy a Halj meg máskorban Pierce Brosnan beülhetett a Vanquish-be, mely hosszú ideig az utolsó igazán kütyüs Aston Martin az angol titkosügynök alatt. A Daniel Craig korszakban már sokkal fukarabban bánt Q az autóból kilőhető rakétákkal, láthatatlanná tévő bevonat sem volt a későbbi autókon.

Roppant időigényes volt a Vanquish összeszerelése, hiszen ez volt az utolsó Aston Martin, ami még a Newport Pagnell-i üzemben készült. Már sok ponton fejlődött a gyártás, de a legtöbb munkát még mindig kézzel végezték. Kevesebb mint 2600 darab V12 Vanquish készült a 2001-től hat éven át tartó gyártás alatt. Sok szempontból egy igazán modern luxus sportautó a V12 Vanquish, de volt még benne egy masszív adag az angol úri szabóság hangulatából is.