Így újítanak fel egy pedálos Moszkvicsot

2022.03.13. 16:14
8 hozzászólás

A pedálos Moszkvics az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert, és ennek megfelelően az ára is úgy elszállt, mintha Simson lenne. Nem csoda, hiszen sokunknak volt gyerekkorában. Emlékszem, én valamikor a kilencvenes évek elején, karácsonyra kaptam egy gyönyörű, sötétbordó színűt, és nem is lehettem volna boldogabb. Végre egy játékautó, amibe beleférek!

Már a maga idejében is imádta mindenki: jól emlékszem, hogy a környéken mindenki ki szerette volna próbálni. Szerencse, hogy nem volt benne kilométerszámláló, mert amennyit mentünk vele, az eladhatóság érdekében egy pofátlanabb nepper már simán visszatekerte volna. Sőt, a rétegvastagságmérővel is meggyűlt volna a baja, mert párszor át is festettem ecsettel. Jó móka volt, na!

Screenshot 2022-03-12 at 17.44.17.png

Közben múlt az idő, a fém kaszni fáradt, rozsdásodott, a sok csapatástól hajlottak a lemezek, kopott a festék (itt visszautalnék arra, hogy ezt azért párszor megoldottuk háztáji módszerekkel). Ami egyáltalán megmaradt, az ma már alapos felújításra szorul, vagy már felújították és egy olcsóbb, igazi autó árát kérik érte.

Most pedig itt egy ASMR-nak is beillő, abszolút hiánypótló videó arról, ahogy egy szebb sorsra érdemes pedálos Moszkvics tényleg megkapja a szebb sorsot: rengeteg melóval még az újnál is jóval szebb állapotba hozza az ügyes kezű mester. Sok olyan videó kering a neten, ahol a felújítás előtti állapotot direkt tovább rontják, hogy látványosabb legyen a végeredmény: ez sokszor odáig fajul, hogy kamu rozsdát is raknak a szemmel láthatóan műanyag elemekre. Itt azonban nem ez a helyzet, a pedálos Moszkvicsok sajnos tudnak így kinézni, sőt, ennél még sokkal rosszabbul is. Ugyanakkor a végeredmény annyira lenyűgöző, hogy biztos vagyok benne, hogy már a látvány is sok embernek kanyarít majd mosolyt az arcára.

460101 324511760937440 197294530 o

És egy kis bónusz a végére: az eredeti, karácsonyi darabomat sikerült megmenteni és bár elég sokat aszalódott nagyapám kertjében a jóleszmégvalamire kupac alján, végül visszakerült hozzám, idővel megkapja a felújítást is. Azt nem mondom, hogy jobb sorsra érdemes, hiszen egy játékautóról van szó, amivel annyit játszottunk, amennyit csak lehetett, így a jó sorsot már megkapta, ez inkább egy megérdemelt jutalomjáték lesz majd.