MacGyver Budapesten csinálta az Olasz melót

2023.01.27. 06:04
10 hozzászólás

Néhány hete teljesen véletlenül szembejött velem a tévében az eredeti MacGyver sorozat egyik epizódja. Már éppen kapcsoltam volna tovább, mikor a főszereplő szájából elhangzott a "Budapest" szó. Úgy döntöttem, maradok.

A történet szerint MacGyver Budapestre utazik, egy érzékeny információkat rejtő órát kell átvennie egy amerikaiaknak dolgozó orosz kémtől. Már elsőre gyanús, hogy a budapesti utcáknak furcsán Los Angeles-i hangulata van, de én nem tudhatom, nem éltem a szocializmus alatt.

Hamarosan feltűnik az a bizonyos orosz kém, aki állítólag nagyon óvatos ember, amikor a kémelhárítás rajtaüt, pár lépés menekülés után el is csapja egy teherautó. Hiába kutatják azonban át a zsebeit, az értékes óra sehol, egy kislány zsebtolvajkodta el a kémtől. Hajtóvadászat indul a lány után, a családját letartóztatják, és egy sivatagi munkatáborba zárják. Magyarországon. Érdekes.

MacGyver kiszabadítja a családot a munktáborból, akiktől megtudja: a keresett óra már rég egy másik nőnél van. Itt hangzik el főszereplőnk szájából a tévézés történetének egyik legfantasztikusabb életbölcsessége:

"Azt mondják, az élet olyan, mint egy marék mosolygós cseresznye. De szerintem nem. Valójában olyan, mint egy nagy tál csili: fűszeres, csípős. Pedig nem is vagyok éhes."

A történet végül oda fut ki, hogy a család megkéri MacGyvert, segítsen nekik Amerikába menekülni - hiszen mégis ki szeretne Magyarországon élni? Ehhez persze át kell szökni a határon, és itt kanyarodunk rá arra, amiért a cikk megszületett: autós üldözés következik, de nem akármilyen!

Három színes Minit szerválnak maguknak, egy pirosat, egy fehéret és egy kéket, majd ezekkel menekülnek a rendőrök elöl. Ez ismerős valahonnan. Kihajtanak a parkolóból, majd el egy gyanúsan nem budapesti épület előtt, amire ráakasztottak egy "Welcome to Budapest" feliratot, szóval akkor biztos mégis az.

Egy-két vágás után a látkép hirtelen megváltozik, egy tömött városi utcán találjuk magunkat, csakhogy Ladák, Trabantok és Kispolszkik helyett csak Fiatok, Alfák és egyéb olasz autók töltik meg az utat. Furcsa. Az üldözés mindenesetre folytatódik, bár az utcáknak sokkal inkább olaszos hangulata van, mint magyar.

Mindenféle átkötés nélkül egy belső udvaron folytatódik a sztori, ahonnan a Minik egy lépcsőn keresztül egy épület belsejébe hajtanak, miközben az autóban ülőket mai szemmel nevetséges zöld hátterek előtt látjuk. Hőseink kerülgetik az embereket, csúszkálnak a járólapon, nekem pedig ismét rettentően ismerős ez az egész.

A fénypont viszont csak most jön. A Minik - ismét lépcsőkön keresztül - lehajtanak valamilyen aluljáróba. Ezt látva a magyar rendőrfőnök megjegyzi, hogy "két földalatti garázsa van az épületnek." Természetesen az állítólagos mélygarázsban egyetlen autót sem látunk, járókelő viszont annál több van. Furcsák ezek a magyarok: úgy tűnik, szeretik olasz autóikat az utcán hagyni, miközben ők a garázsokban múlatják az időt.

A következő vágás igazán meglepett. A három Mini a "mélygarázsból" mindenféle átmenet nélkül egy ház tetején tűnik fel - hogy hogyan kerültek oda, ne firtassuk. Legalább miközben tetőről-tetőre ugratnak, megcsodálhatjuk a háttérben feltűnő olasz feliratokat. Micsoda egy világváros ez a Budapest!

Kisvártatva a rendőrfelügyelő - akinek neve egyébként a szintén nagyon magyaros hangzású "Mesic" - bemondja a rádión, hogy a Minik "a Szent Iván Templom felé tartanak". Ezzel csak egy apró probléma van: ilyen nincs Budapesten. Najó, apró részlet, benézték, megesik. Meg hát ott van az a magyarázat is, hogy már nincs.

A sokszor követhetetlen, össze-vissza vágott autós üldözés végén, filmidőben nagyjából 20 perc városon belüli (!) autózgatás után MacGyverék hirtelen az osztrák határ mellett kötnek ki, majd sikeresen át is kelnek rajta. Nincs ezen mit csodálkozni, Einstein már 1905-ben megmondta, hogy a téridő relatív.

Szóval a történet happy enddel zárul, ám engem valahogy nem hagyott nyugodni az érzés, hogy - egyrészt - ezt mintha már láttam volna valahol, másrészt pedig, hogy valahogy egyetlen Budapesti szobrot, épületet, utcát vagy szoci autót sem ismertem fel az üldözés során. Beleástam hát magam a kérdésbe, és hamar szembe is jött a letaglózó igazság.

Ez a MacGyver epizód lényegében egy innen-onnan összelopkodott, toldozott-foltozott fércmű, aminek (na jó, az 1985-ös dátumot látva talán nem meglepő módon) egyetlen képkockáját sem forgatták Magyarországon. Az viszont durva, hogy az epizód sztorija a "Thief of Bagdad" című 1940-es film átirata, melyről az epizód címe, a "Thief of Budapest" is árulkodik. De ez még semmi. Eleinte azt hittem, a három színes Mini, és az autós üldözés ötletét a készítők Az Olasz meló című klasszikusról koppintották, de a valóság még abszurdabb. A MacGyver epizód hajszája konkrétan az 1969-es Olasz meló felvételeinek újravágott, újrahasznosított változata! Tehát nem egy koppintásról van szó, hanem teljeskörű, nyílt másolásról! Íme:

MacGyver:

 Az olasz meló (1969):

Aki pedig szinkronban szeretné megtekinteni a két videót, ezen a linken megteheti.

A két mű persze egyaránt a Paramountnál készült, jogilag tehát - valószínűleg - nem történt bűncselekmény, de azért gondoljunk csak bele: nézzük a Halálos iramban huszonharmadik részét a moziban, majd hirtelen feltűnik benne az Eleanort terelgető Nicolas Cage, majd a záró képsorokban mindenki ujjongva ünnepeli, ahogy James Hunt átszeli a célvonalat a McLarennel, így megszerezve a Formula 1-es VB. címet.