Váltás világos nézetre

Teljes cikk

Füst nincs, sárm van

2023.03.25. 14:31

Jellegzetes orr, kissé furcsa, de nagyon praktikus alak, megbízható műszaki tartalom: a VW legendát alkotott a malac Passattal.

A B3 generáció volt az első Volkswagen Passat, amit keresztmotorral szereltek, mert nem az Audi 80, hanem a VW Golf rokona volt műszakilag. Aztán az orra is nagyon különleges lett, hűtőrács nélkül, mélyre nyúló köténnyel, talán innen kapta becenevét a Malac Passat. De ez az 1992-es darab azt is megmutatja, hogy miért szerették oly sokan ezt a legendás családi autót.

Bár a videóban erről nem esik szó, erről a kocsiról érdemes tudni, hogy decens ültetést kapott, a német forgalmiba be is van jegyezve a rugó szett. Ráadásul ez nem valamelyik sokat emlegetett dízel, hanem az ABS motorkódon jegyzett 1,8 literes benzinmotor, központi befecskendezővel és 90 lóerővel. A lényeg azonban nem ez, hanem a mindössze 52 ezer kilométer és a nyugdíjas német bácsi fűtött garázsa, ami kiváló állapotban megőrizte az eredeti a fényezést és a kárpitot.

Műszakilag is patika a malac, még a rádió is a bele illő VW Alpha, bármilyen lehangolóan spúr megoldás volt az új korában. Szóval szinte múzeumi darab ez a Passat, és méltón megidézi 1992 valóságát: szegényes felszereltség, kényelmetlen ülés, nyestriasztó, viszont tökéletesen megbízható, jól működő és egyszerűen, olcsón karbantartható műszaki tartalom. Ilyen egy klasszikus VW családi szedán!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.