Szolgálati közlemény: adományt gyűjtünk az afrikai gyerekeknek, szállj be te is!

2023.12.21. 10:41
3 hozzászólás

Válság van, hideg van, eső van, hó meg sehol. Tiszta szar a helyzet, szerinted, szerintem, szerintünk. A világ egy másik pontján Afrikában viszont ennél is zordabb körülmények között élik mindennapjaikat milliók, köztük gyerekek, idősek, fiatalok, emberek.


Teljes kilátástalanságban kaparják körmükkel a bányák nyirkos falát, szitálják a saras patakokat aranyat vagy gyémántot keresve, miközben lóvé nyista, autóról meg álmodni sem mernek. Se jövőkép, se új iPhone, se kínai autók térhódítása, de cserébe legalább boldogok, már amikor épp nem lövik egymást. Mi most ebbe a közegbe igyekszünk nemsokára (január 26.), mert átértékeltük az életünket és rájöttünk, hogy a folyamatos mókuskerékben tekerésnek semmi értelme, ha nem szerzünk közben élményeket is.

Készen állunk mindennel, ideje a jótékonyságra is gondolni.

Nyilvánvaló, hogy nem mi, és nem most fogjuk átírni a helyiek jövőjét, sem rendezni Sierra Leone, vagy a főváros, Freetown helyzetét. De hiszek benne, hogy az a pár kissrác és kislány, akinek majd szerzünk néhány örömteli percet, segítenek nekünk is átérezni, hogy milyen szerencsések vagyunk itt, Európa beleiben. Hiszen olyan extrák közé születtünk, mint a stabil elektromos hálózat, létező egészségügyi ellátás, víz- és szennyvíz hálózat, vannak boltok, ahol tudsz vásárolni stb. Náluk ez többnyire nem alapvetés. 
  

Ha lemaradtál volna: indulunk a 2024-es Bamako Rallyn, ami többek szerint az amatőr rallyk csúcsa, vagy a profi futamok belépő szintje. A kaland mellett a túra legfőbb célja, hogy ne csak kizsákmányoljuk a térséget, hanem segítsük is a helyieket néhány számukra hasznos eszközzel, amiket a cikk végén sorolunk. 

A szervezők jelentik: a gyerekeknek elsősorban boksz felszerelés vagy szörfdeszkák kellenek a helyi iskolák elmondása szerint. 

Én bokszolok, tehát felvettem a kapcsolatot a nemrég startolt ROKEL BOX Academy (Freetown) vezetőjével Susanne Böse-vel, aki levelében tájékoztatott, hogy egy helyi szinten ismert edzővel indították az ingyenes, elsősorban gyerekeknek szánt klubot, legfőbb szabályuk pedig: ha nincs meg a házi, nincs edzés.

Jelenleg az iskolától bérelt terem felújítása folyik, de már így is 64 gyerek püföli a zsákot rendszeresen. Ha minden igaz, hamarosan egy ringet is kapnak egy magyar jótevőtől, ami január 20-án érkezik Freetownba. Susanne utolsó mondataiban hozzáteszi, hogy a napokban szereltek fel napelemeket, így már van valamennyi világításuk is, de még korántsem elég. Folyamatosan fejlesztenek, lehetőségeik viszont erősen korlátoltak. Számára ez egy szerelem projekt. 

És a lényeg:

A Budapest-Bamako Rally 2024 keretében adományt gyűjtünk az észak-afrikai rászorulóknak. Utunk folyamán számos, civilizációtól elzárt falut meglátogatunk, melyek lakói mindennek örülnek, de azért vannak szabályok: szemetet ne küldj, haszontalan hülyeséget se. A túra Sierra Leone fővárosában ér majd véget Freetownban, ahol a helyi boksz akadémiának viszünk felszerelést. Az adományokon túl mi is vásároltunk már számos cuccot, de a javát januárra hagytuk, hátha az ünnepe utáni leárazásokkal szerencsénk lesz. 

Ha te is a sport vonalon gondolkodnál, ezekre van szükség:

  • bokszkesztyű
  • bandázs
  • cipő (minden méret)
  • fejvédő (minden méret)

Ha inkább mást érzel magadénak, akkor pedig:

  • Számítógép, laptop: mindenképpen jó állapotú, működőképes (telepített, lehetőleg francia nyelvű operációs rendszerrel)
  • Iskolai felszerelés: iskolatáska, füzet, toll, ceruza, ceruzahegyező, zsírkréta, színes ceruza, filctoll, papír, olló, cellux
  • Étel: tartós és nem folyékony élelmiszerek, búzaliszt; kristálycukor; só; konzerv, keksz
  • Babakelengye: bébi-hordozó (kenguru), műanyag és üveg cumisüveg, előke, babamérleg
  • Cipő: műanyag papucs, szandál, zárt cipő
  • Higiéniai felszerelés: törölköző, fogkrém, fogkefe, körömcsipesz
  • Varrógép
  • Szemüveg: használható állapotban lévő, mindenféle dioptriájú
  • Elemlámpa, hordozható rádió
  • Használt, de működőképes, kártyafüggetlen mobiltelefon

Fontos: mindent jól csomagolj be és a csomagoláson tüntesd fel, hogy mi van benne. Szemetet, elhasznált cuccot ne küldj, annak nincs értelme. 
Cím: 1039 Budapest, Szent István utca 17. - A Kedvenc Autókereskedés - , mert a szerkesztőségben alig van hely.

Tudjuk, hogy vannak még tökös arcok, segítőkész autós közösségek, menő boksziskolák és névtelen hősök, akik hajlandóak segítséget nyújtani néhány sanyarúbb sorsú fiatalnak a világ egy eldugott pontján. Legyél köztük, tudd le az éves jócselekedetet még januárban! Pénzt nem fogadunk el, csak tárgyi adományokat, és vállaljuk, hogy elvisszük, majd a legjobb tudásunk szerint kiosztjuk a rászorulóknak. 

(X) Túránk fő támogatója az ENEOS. Japán tudósaik az 5W-30 SUSTINA motorolajat ajánlják a 2017-es Jeep Wranglerbe. 

Képernyőfotó 2023-12-20 - 14.11.45.png

(X)  További támogatóink, akiknek köszönünk mindent: