RTCPMLTVSK: bemutatkozik az egyes BMW, a TSI-ről még nem sejtjük, hogy katasztrófa

2024.04.18. 18:58
0 hozzászólás

Elégetlen szénhidrogénektől bágyadt, diszrupciómentes múltba révedezni jó. 20 évnyi archívumból válogatunk, mert sokszor szórakoztató történelmi perspektívából újraolvasni/újraértelmezni cikkeket. Kísérleti jelleggel összerakunk néhány ilyen gyűjtőposztot random válogatott anyagokból némi kommentárral, aztán meglátjuk, mi lesz belőle.

2002:

Az autók már 2002-ben is híztak, a BMW-nél is lett hely egy kompakt kupénak, ez lett az 1-es. Valószínűleg még Münchenben sem gondolták, hogy az évek alatt ennyifelé ágazik majd a típus: egyebek mellett megmaradt az egyes, lett belőle elsőkerekes Gran Coupé szedán és csapotthátú, az elsőkerekes 2-es Tourereket is érdemes ide számolni, de közben megmaradt a hagyományos kupé is. Azt meg még annyian sem gondoltuk volna, hogy egy M-es 2-es (1-es) (tesztünk az M2 Performance-ról itt) mázsa híján annyit nyom majd, mint az 507 lóerős V10-essel szerelt E60 M5.

2010:

Assur-teszt egy Polóról, amit csak az mentett meg, hogy jó volt. Legalábbis akkor még nem sejthette senki, hogy a Világ Legrosszabb, Mindenáron Kerüld Motorjai listákba kerül majd a TSI, ami a friss Volkswagenben nyüsszög. 2010 amúgy még állóvíz, a dízelbotrány öt év múlva pattan ki, a kisautós kínálat bőséges, a közepesen felszerelt 1,4-es benzines Polo pedig 3,8 millió forint, de elvileg elérhető 3 millió alatti kivitel is. Ma, tizenöt évvel később egy pohártartó kerül ennyibe, és a szegmens is a kihalás felé tart.

2012:

Bizonyára GT-R és Century főmérnökségről álmodnak a dél-délkelet-ázsiai piacra Marutit tevező Sakamotók és Toshibák, pedig Swift alapra hét- (a valóságban negyven)személyes egyterűt szerkeszteni sem lehet kis kihívás. Az Ertiga egy ilyen típus, de mivel India és Indonézia a fő piaca, a helyi adottságokhoz tervezett tűrés miatt valószínűleg akkor is megy majd, amikor a kényesre hegyezett nyugati SUV-k már a bontóban pislognak.

2020:

Mindenki össze-vissza beszél, a sajtó – köztük mi is – meg rögtön ugrik. Így történt ez a Volkswagen kutatásért és fejlesztésért felelős vezetőjének 2020-as interjújával is, ami szerint az egyterűeknek kaputt, két éven belül leállítják a Touran gyártását. Írtuk ezt négy éve, ehhez képest a Touran még mindig rendelhető, sőt, az egyterűek, pláne a Lexus-luxus-kisbuszok épp feltámadóban vannak.

Ha érdekel az első rész és a cím betűkombinációjának megfejtése, katt ide!