Ilyen volt a Föld napja: autókkal üldözték az illegális szemétlerakókat Tiszarofftól a Mátráig

2024.05.29. 17:46
0 hozzászólás

A Trabant-expedíció immár 11. éve szervezett természetvédelmi rendezvénye újabb sikeres fejezetet írt, amelyen a résztvevők nemcsak környezetvédelmi feladatokban, hanem izgalmas autós túrákban és csapatépítő programokban is részt vehettek. Az esemény célja nemcsak a szemetelés elleni küzdelem, hanem a közösség összekovácsolása és a természetvédelem fontosságának hangsúlyozása volt.

Az Indítás: Tiszaroff

Tiszaroff község már harmadik alkalommal állt a Trabant-expedíció mellé, hogy támogassa a természetvédelmi kezdeményezést. A polgármester és férje is aktívan részt vett a rendezvényen, amelynek során a Tiszától egészen a Bükkig és a Mátráig terjedő területeken végeztek szemétszedést és regisztráltak illegális szemétlerakó helyeket.

A Rendezvény Fénypontjai: Autós Túrák és Csapatépítés

A rendezvény csúcspontját a szemétszedő autós túrák és a GPS-pontkereső játékok jelentették, ahol a résztvevők nemcsak a szemetet gyűjtötték össze, hanem a természet szépségeit is felfedezhették. A játék során a csapatok GPS koordináták alapján különböző pontokat látogattak meg, és az itinerben szereplő kérdésekre keresték a válaszokat. Az útvonal a Bükk és a Mátra szerpentinjein keresztül vezetett, panorámás magaslatokat, kilátókat, érdekes sziklákat és szép templomokat érintve.

Fókuszban az Illegális Szemétlerakók

A túrák során a résztvevők nemcsak a természeti szépségeket fedezték fel, hanem mobiltelefonos applikációval illegális szemétlerakókat is regisztráltak. Ez nemcsak a verseny része volt, hanem a természetvédelem egy fontos aspektusa is, hiszen így a hatóságok könnyebben fel tudják mérni és felszámolni az illegális lerakókat.

Eredmények és Díjazás

A rendezvény egyik kiemelt helyszíne a mezőkövesdi Zsóry fürdő parkolója volt, ahol a résztvevő hét terepjáró és 13 személyautó elindult a háromnapos túrára. A legjobban teljesítők ajándékutalványokat kaptak a gyógyfürdő belépéséhez. A játék során a legkevesebb kilométert teljesítő autó nyerte a versenyt, figyelembe véve, hogy nem érinthettek természetvédelmi területeket, tájvédelmi körzeteket és nemzeti parkokat.

Afrikai Képviselet és Vendégek

Az eseményen az Afrika Másként Alapítvány is képviseltette magát, két hölgy, Gyurácz Andrea és Böhm Alexandra révén, akik nemcsak versenyzőként, hanem támogatói és hosstess szerepben is részt vettek. Az ő részvételük még színesebbé tette a rendezvényt, hiszen Afrikát is megidézték jelenlétükkel.

Kaland, Kihívások és Környezetvédelem

Minden jó, ha jó a vége – tartja a mondás, és ez igaz volt a Trabant-expedíció idei természetvédelmi rendezvényére is. A verseny, amely Mezőkövesdről indult és Gyöngyössolymosig tartott, tele volt izgalommal, érdekes feladatokkal és lenyűgöző panorámákkal. Célja, mint minden évben, az illegális szemétlerakók regisztrálása volt telefonos applikációk segítségével.

Izgalmas Verseny és Csodálatos Tájak

A verseny útvonala a Bükk és a Mátra szerpentinjein vezetett keresztül, érintve Mezőkövesdet, Egert és Demjént. A két megyét átfogó rendezvény Borsod vármegyében Csirmaz Zsolt mezőkövesdi képviselő úr támogatásával indult, aki biztosította a patinás starthelyszínt a Zsóry fürdő parkolójában. Heves megyében pedig a Margaréta Garden Minihotel és Miklovicz Mariann nyújtottak támogatást.

GPS Pontkereső Játék és Rafkós Kérdések

A GPS pontkereső játék lényege nem a sebesség, hanem a szép vagy nevezetes helyszínek legrövidebb úton történő bejárása volt. A versenyzők minden GPS pontot érintve rafinált kérdésekre válaszoltak, melyek megfejtéséhez fizikálisan jelen kellett lenni. A Google ugyan barátunk, de a keresztkérdéseket nem lehetett a virtuális világ segítségével megoldani.

Eredmények Két Kategóriában

A verseny két kategóriában zajlott: Offroad és Onroad, valamint a legrövidebb út is több mint 100 km volt. Az Offroad nevezők között a Börzsöny Alapítvány versenyzői, míg a személyautós kategóriában az Őri család teljesítette a legjobban a feladatokat. A fődíj mindkét esetben a Zsóry fürdő ajándékutalványa volt.

Országos Figyelem és Eredmények

A rendezvény országos hírnevet is szerzett, hiszen például a Hajdú Bihar vármegyei csapat Kosztik András vezetésével a keleti határról, míg Vravuska Levente és csapata a nyugati határtól érkeztek. A verseny végére a résztvevő hét terepjáró és 13 személyautó összesen 41 illegális szemétlerakót regisztrált, tele sittel, autóipari hulladékkal, háztartási szeméttel és az autósok által eldobált apróságokkal.

Élménybeszámoló és Hajdúsági Slambuc

A kiértékelést Nyert Tamás Teslás világutazónk afrikai élménybeszámolója követte, mely izgalmas és tanulságos volt. A három napot egy igazi hajdúsági slambuc zárta, amelyet a balmazújvárosi Kecskés László készített el mesterien.

Köszönet és Jövő évi Találkozó

Tisztelettel köszönjük mindenkinek a részvételt és a támogatást. Az idei év sikere után már alig várjuk a következő évi találkozót, amely az Őrség tájegységben kerül megrendezésre. Köszönjük, hogy velünk tartottatok, és reméljük, jövőre is találkozunk!