Kirúgtak, mert elvittem a gyereket oviba a céges autóval

Hirdetés
2013.11.25. 10:46
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Miután kipróbáltuk az IneTrack nyomkövető rendszerétés megtörtént a 45 kilométeres baki az első reggelen, itt az ideje, hogy arról is beszéljünk, hogy hogyan kommunikáljuk a rendszer bevezetését a munkatársak felé. Mert ugye kommunikáljuk, mert úgy illik és a törvény is előírja.

Az információtechnológia korában az alkalmazottait megfigyelni kívánó munkáltató számos eszközhöz nyúlhat. Használhat kamerákat, megfigyelheti a munkavállaló internetes forgalmát, de ellenőrizheti az e-maileket, a telefonokat és nem utolsó sorban a tartózkodási helyét is.

monitor-employee-computer-behavior

A Munka Törvénykönyve ebben a témában elég világosan fogalmaz:

11. §

(1) A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

(2) A munkáltató előzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak.

Vagyis bármilyen eszközhöz is fordul a munkáltató, mindenképpen értesítenie kell a dolgozót. Fontos megértetni az alkalmazottakkal, hogy nem az az elsődleges cél, hogy mindenki rosszul érezze magát és féljen. Bármely iparágat is nézzük, a kiélezett piaci versenyben egy vállalat életében az egyik legfontosabb, hogy tudja növelni a hatékonyságát. Optimalizálnia kell az útvonalait, időt és pénzt kell megtakarítania. A megfigyelésre használt eszközök elsősorban a vállalat és így a dolgozók közös érdekeit képviselik, hiszen pozitív hatással van a vállalat pénzügyi eredményeire.

fleet.png

Vállalatvezetőként tehát a legfontosabb, hogy tájékoztasd az alkalmazottakat az új rendszerről és bizonyosodj meg róla, hogy megértették, miért kerül bevezetésre. Szinte biztos, hogy nem fog tetszeni nekik. Senki nem szereti, ha folyamatosan ellenőrzik és a Nagy Testvér minden lépését figyeli. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy azok a munkavállalók, akik korábban sem éltek vissza a céges javakkal, könnyebben elfogadják és megértik a döntést. Biztosítsd őket róla, hogy egy esetleges kivizsgálás, felmerülő visszaélés során először őket fogod meghallgatni, és nem rögtön a puszta tényekre fogsz támaszkodni.

Nagyon fontos, hogy a nyomkövető rendszer bevezetése során hozott új belső szabályokat egyeztesd a munkavállalókkal, ne hozz önkényesen döntéseket. Tisztázni kell a céges autó magán célra történő használatát, és a magán autó céges használatát. Vannak olyan vállalkozások, akik engedélyezik a magánhasználatot de csak bizonyos megtett kilométerig. Utóbbi esetben azonban nincs jogod megnézni, hogy az alkalmazott szabadidejében mit csinál. Nem rád tartozik, ha gyerekét az oviba viszi vagy ha a szeretőjéhez jár a céges autóval. Kivéve persze, ha a te feleségeddel találkozgat :)

Az emberek szeretik tudni mi történik körülöttük, ezért mindenképp ismertesd a rendszert a technikai oldaláról is. Mutasd meg a nyomkövető egységet, a térképes felületet, így pontos képet kapnak arról, hogy mit lát a felettesük vagy a vállalat vezetője.

Céges és magán útvonalak szétválasztása az IneTrack nyomkövető rendszerében
Céges és magán útvonalak szétválasztása az IneTrack nyomkövető rendszerében

A legtöbb esetben a dolgozó számára is előnyökkel jár a nyomkövető rendszer használata. Sok cégnél elvárás ugyanis az alkalmazottal szemben, hogy vezesse a jármű menetlevelét. Ezt a folyamatot egyszerűsíti le és automatizálja az IneTrack nyomkövető rendszer, megkímélve így a sofőrt a felesleges papírmunkától. A másik fontos és mindkét fél számára pozitív tulajdonság a biztonság. A GPS nyomkövetővel felszerelt autóknál, lopási kísérlet vagy baleset esetén sokkal hamarabb és célirányosabban indulhat a segítség a megadott helyszínre.

Nincs bevett, minden cégnél működő recept arra vonatkozóan, hogy hogyan kell bevezetni egy flottakövető rendszert, de vannak irányelvek.

Amit tegyél

  • Mutasd be a rendszert, informáld az alkalmazottakat.
  • Lehet, hogy azért vezeted be a rendszert, mert a visszaéléseket szeretnéd elkerülni, ennek kommunikálása azonban negatív fényt vet a projektre. Hosszú távon neked sem ez a célod, hanem a hatékonyság, a kiszámíthatóság és a biztonság növelése. Ezt kommunikáld!
  • Légy nyitott a kérdésekre, biztosíts fórumot a dolgozók visszajelzéseinek és hallgasd meg a véleményüket.
  • A munkavállalók magánéletét és jogait tartsd tiszteletben!

Amit biztosan ne tegyél:

  • Ne vezesd be a rendszert a dolgozók tudta nélkül. Többet ártasz így vele, mint nyersz. Első pillanattól fogva utálni fogják és azon fognak gondolkodni, hogyan tudnák megakadályozni a működését.
  • Ne hallgass el információkat a rendszerrről. Fontos, hogy a dolgozók tudják, milyen adatokat gyűjtesz róluk, hiszen ez az ő személyes tulajdonuk.

A cél mindig az, hogy a munkatársak magukénak érezzék a rendszert. Az ő részükről teljes mértékben érthető, hogy először támadják a bevezetését és bizalmatlanságra fognak hivatkozni. De ha megfelelően kommunikálod, az előnyöket előbb-utóbb meg fogják érteni és használatával saját hatékonyságukat is növelni fogják. Az pedig nyilvánvaló, hogy azokat az embereket szereti a munkaadó, akik nem élnek vissza a cég adta lehetőségekkel. Erre ők is rá fognak jönni.

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.