Újabb látnivalóval gazdagodik Szolnok

Hirdetés
2015.08.25. 15:34 Módosítva: 2015.08.27. 10:38
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Alig nyitja meg kapuit a Sörárium, máris a küszöbön Szolnok következő turisztikai attrakciója. A RepTár olyan kiállítóhely lesz, amely a hazai hadászati repüléstörténet különleges emlékeit gyűjti egybe.

Szolnok hadászati célú repülőtere eddig is különleges kincseket rejtett, hiszen részben itt kerültek elhelyezésre azok a régi repülő szerkezetek, amelyek már obsitot kaptak, értékük sokkal inkább muzeális, semmint gyakorlati. Az érdeklődők eddig a városon kívüli támaszponton tekinthették meg a repülőket, amelyek hamarosan kifejezetten az erre a célra kialakított múzeumba költöznek majd. A RepTár – Repüléstörténeti Múzeum nem csak a gépek megfelelő elhelyezését, valamint restaurálását teszi lehetővé, de naprakész, a modern követelményeknek megfelelő kiállítóterekben mutatja meg a hazai katonai repüléstörténet relikviáit.

A RepTár-nak a város szívéhez közeli, műemlék Indóház, és az annak közvetlen környezetében felépített új épületek biztosítanak majd megfelelő környezetet. Az érdeklődők több mint 4 500 m2 fedett kiállítótérben, valamint az épületeket övező udvaron bolyonghatnak a muzeális repülők, helikopterek, hajtóművek között. A múzeum gyűjteménye a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek vezetésével került összeállításra. A kiállított tárgyak és eszközök mind autentikus, történelem hű és szakértők által restaurált, vagy éppen felújítás alatt álló darabok. A különböző repülő szerkezetek, motorok és fegyverek mindegyike rendelkezik részletes leírással és specifikációval, egyes repülőkbe pedig be is ülhetnek az érdeklődők.

A kiállított haditechnikai eszközökön, helikoptereken és repülőkön túl szimulátorok, 4D mozi és különböző interaktív eszközök gondoskodnak majd az érdeklődők tájékoztatásáról és szórakoztatásáról. A múzeumban négy darab, óriási multitouch asztal kerül majd elhelyezésre, mindegyiken egyedi fejlesztésű applikáció fut majd, de telefonra letölthető idegenvezető app, táblagépeken futó tárlatinformáció is segíti majd a látogatókat. A RepTár részét képező hangárépületben kalandpálya kerül kialakításra, ahol a kicsik és a nagyok egyaránt próbára tehetik ügyességüket.

A RepTár, melynek már folynak kivitelezési munkálatai, nem csak Magyarország, de a kelet-európai régió egyik legjelentősebb haditechnikai gyűjteménye lesz, amely nem csak a repülés és a haditechnika szerelmesei számára kínál remek szórakozást, de családi programként is remek alternatíva lesz. 

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.