Ideje lenne jobb színben lefesteni a magyar autóst

Hirdetés
2022.05.23. 14:34
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Tavaly 44 ezer tonnányi üvegház-gáz kompenzálását hozták össze a tankolók és a Shell közösen

Ha valaki legközelebb azt mondja nekünk, hogy az autósok teszik tönkre a bolygót, akkor meséljük el neki, hogy tavaly májustól év végéig több mint 47 ezer tonnányi széndioxid-kibocsátás semlegesítését érték el a hazai tankolók a Shell kútjain. Ezt a mennyiségű üvegház-gázt a Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatása a magyar autósok környezettudatos hozzájárulásával tudta megkötni – mindössze 6 forintért literenként.

Aki autós, az biztosan találkozott már azzal a sztereotípiával, hogy mi igazán nem vagyunk jó fejek. Csak az autónk érdekel, a természet szépségei pedig hidegen hagynak minket.

Nem vagyunk mi olyan rossz arcok

Biztosan mindannyian ismerünk ilyen alakokat is, de tudjuk, hogy az autósok messze túlnyomó többsége nem ilyen. A rendkívül összetett, éppen ezért nagyon sokféle embert magába foglaló autóstársadalomban is éppen úgy növekszik a tudatos, a környezetre odafigyelő, értelmes egyedek aránya, mint bármely más közösségben. Nem véletlen: az autós is ezen a bolygón él, erre a világra szánta a gyerekeit is, akiket a gondos mérlegelés után kiválasztott biztonsági ülésbe és a töréstesztek tanulmányozása után megvett kocsiba ültet.

A klímavédelemben valóban sok múlik az autósokon, mert – akárhogy is nézzük – a túlfogyasztás, az ipar, a turizmus, meg a többi mumus mellett jelentős mértékben tőlünk függ, milyen irányt vesz a világunk az elkövetkező évtizedekben. Hogy milyen jelzőkkel illetnek minket majd az unokáink.

Ezért is, és nem csak a pénztárcánk miatt értékelődik fel a kocsi fogyasztása. Ezért is, és nem csak a menőzés miatt számít, hogy hibrid vagy sem. És ezért fogunk sokan elektromos autóra váltani. Akár tetszik, akár nem.

Jóvá tenni a tankolást

Mindaddig azt kell ellensúlyoznunk, amit kénytelenek vagyunk kibocsátani. Ebben elég ütőképes partnerek is akadnak. A Shell 2050-re nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy igazodva a változó társadalmi igényekhez nettó zéró karbonkibocsátású vállalattá váljon, és minden jel arra mutat, hogy tényleg komolyan is gondolják. Ennek értelmében a világ egyik legnagyobb energiaipari cége kevesebb mint harminc éven belül ott tart majd, hogy ahány széndioxid-molekulát kibocsát a tevékenysége, annyit meg is köt.

Ennek érdekében egy egész sor programot indítottak el, hiszen átfogó, nagy feladatról van szó, a 2050-es év pedig csak látszólag van messze. A Shell napjainkban számos ponton csökkenti a működéséből, illetve az általa értékesített üzemanyagokból és egyéb termékekből származó kibocsátást. A hazai töltőállomások döntő többségét megújuló energiaforrásokat használva működteti. Ezen felül jelentős mennyiségű energiát takarít meg azzal, hogy a hagyományos izzókat korszerűbb, LED-lámpákra cseréli, ahogy folyamatosan áll át az alacsonyabb fogyasztású hűtőkre is. Általában minden ponton, ahol csak lehetséges, csökkenti a kibocsátását, a kitermeléstől a termékek gyártásán át azok értékesítéséig, és a töltőállomáson vásárolt kávéig.

Ezzel nagyban mérsékelhető a kibocsátott üvegház-gázok mennyisége, de természetesen még mindig van egy jelentős mennyiség, amelyet viszont valamilyen módon „jóvá kell tenni”. Mindezt változatos és okosan megtervezett ellentételező, a karbonkibocsátást ellensúlyozó tevékenységgel érné el. Erdősítési, természetvédelmi, illetve -helyreállítási projektekben vesz részt, megmenti és telepíti a zöld felületeket, óvja a mocsarakat és így tovább. Perutól Indonézián át egészen Guatemaláig szerte a világon.

Balloons 727px

A program globális, de korántsem valami távoli, megfoghatatlan történet. A magyar autósok is részt vehetnek benne, és könnyedén, pofonegyszerűen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tankolásuk olyan kezdeményezéseket vonjon maga után, amelyek védik a bolygót. A Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatása tavaly óta érhető el idehaza is. Ennek során a Shell töltőállomásain tankolt üzemanyaghoz literenként 6 forintért opcionálisan kérhetjük a karbonsemlegesítést. Ez még egy 50 literes porszáraz tank teletöltésekor is csak 300 forint lenne. Ezért az összegért cserébe a Shell gondoskodik arról, hogy becsurgatott mennyiség üvegház-gázkibocsátása ellentételezve legyen, vagyis pontosan ennyi szén-dioxidot megkötő projektet támogat. Fontos, hogy a plusz 6 forint kifizetése nem kötelező, csupán egy lehetőség, amit kérni lehet. A céges tankolók a Shell töltőállomásain vásárolt üzemanyag használatából származó kibocsátásaikat literenkénti 4,5 forint+ÁFA áron semlegesíthetik.

Ellepnék az eget

Hogy mennyire nem rosszfiúk a magyar autósok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokan kérték a pár forintba kerülő, de nagyon is fontos karbonsemlegesítést a hazai kutakon is. A program tavaly május 4-én indult Magyarországon, ám év végéig a literenkénti 6 forintokból, az autósok és a Shell együtt összesen 44 745 tonna széndioxid karbonkompenzálását tudta igazolni. Ez nagyon komoly mennyiség, amit talán könnyebb elképzelni hőlégballonok formájában. Egy óriási, önmagában is látványos hőlégballonba 1 tonna széndioxid férne. Ebből képzeljünk el 44 7451 darabot az égen. Na hát ennyi széndioxidot tudtak megkötni a nagyon is tudatos magyar autósok hozzájárulásával.

1 500–560 m³ méretű hőlégballonnal számítva, amelybe 1 tonna CO₂ tölthető.

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.