Ezres Swifttel Albániába? Simán!

2017.06.24. 13:16

3500 kilométer, öt nap, két ember, egy autó. Epikus túra, ráadásul a Balkán szívébe, Albániába kéne menni. Pont annyit tudok Albániáról, mint az olvasó: kecskék, bunkerek, és mindenki Mercedesszel jár. Ráadásul a vadregényes táj olyan, hogy oda gyalog is elindulnék, nem hogy autóval.

Van egy jellegzetes rituáléja annak, ahogy az ilyesfajta utakat elsózzák idebent: Perkó Rudi és Papp Tibi lassan közelít az asztalom felé, méterekkel korábban felveszik a szemkontaktust, és sunyin mosolyognak. Aztán egyikük felteszi a kérdést: Anti, nem akarsz elmenni Albániába? A mosoly viszont jellemzően a lehetséges szopásfaktorra utal. Aztán persze mivel 1000 kilométernél többet kéne menni, azt is keleti irányba, nem sokat kellett győzködni. Szeretem ezt az életszemléletet, a zseniális húskultúrát, és azok a hegyvidékek tényleg igézőek.

Utazni mindig jó, legutóbb például csak ide mentünk a szomszédba, Ausztriába, mégis akkora kaland lett belőle a kétnapos április végi hóviharban, hogy amíg élünk emlegetni fogjuk. Autóval megyünk, ami az utazás legjobb módja hiszen kényelmesebb, mint a fapados repülő, gyorsabb, mint a turistabusz, ráadásul, ha akarjuk ötméterenként megállhatunk megnézni valami izgalmasat. Márpedig Albániában lépten-nyomon belefut az ember a kommunizmus valamilyen keserédes mementójába, ezért megállás bőven lesz.

Kis szerencsével még néhány elhagyott vadászgépekbe is belefutunk majd Kuçovë környékén, a végcél pedig Porto Palermo, ott is rozsdásodik ez-az, ha engedik, mindent lefotózunk. Erre a körre egy kényelmes GT, esetleg egy felkészített expedíciós autó dukálna, de nem vagyunk mi Top Gear, ezért egy új Swifttel megyünk, ráadásul 1000-es, háromhengeres turbóval, amiben elektromos rásegítés dolgozik. Nem sokat tudok az útviszonyokról, de hogy alaposan ki lesz próbálva, az biztos. 

A képanyagért ismét Roland cimborám felel, Ausztriában is érezte a műfajt, most sem lesz gond. Hétfő hajnalban indulunk, a cél - egy kis kerülővel - Shkodra városa, de előtte még a ma esti Parkoló Parádén megsimogatható a gép. Látnivalóból nem lesz hiány, minden nap többször is jelentkezünk, tartsanak velünk a Tour de Tiranán.