Schumacher felépülése évekig is elhúzódhat

2014.04.10. 17:12

Annak ellenére, hogy Michael Schumacher az ébredés jeleit mutatja, nem valószínű, hogy a közeljövőben újra a réginek látjuk majd. Szakértők szerint több évig is elhúzódhat a felépülési folyamat, és így sem biztos, hogy a hétszeres világbajnok teljesen felépülhet.

Schumacher menedzsere, Sabine Kehm még a múlt héten jelentette be, hogy az egykori F1-es sztárnak már vannak éber pillanatai, bár hogy ez mit jelent pontosan, egyelőre nem részletezte. Legutóbb Jean Alesi járt a Grenoble-i kórházban, ahol a hétszeres világbajnok fekszik, és ő is megerősítette, hogy Schumacher állapota egyértelműen sokat javult, a családja pedig érezhetően sokkal nyugodtabb.

A kómából való ébredés sebessége és módja egyénenként változik, és még az sem derült ki igazán, hogy milyen mértékű Michael Schumacher agysérülése. Az azonban biztos, hogy ha teljesen öntudatára is ébred, gondjai lesznek a mozgással – jó három hónap fekvés során az izmok elgyengülnek – és az is lehet, hogy olyan alapvető mozgássorokat is újra kell tanulnia az egykori bajnoknak, mint a nyelés vagy a járás. Bár minden orvos hangsúlyozza, hogy épp az agysérülés az, ahol nincs két egyforma eset, abban szinte minden szakértő egyetért, hogy lassú, akár évekig elhúzódó rehabilitációs folyamatra kell számítani.

Michael Schumacher 15 hete fekszik kómában, miután decemberben egy síbaleset során komoly fejsérüléseket szenvedett a francia Meribelben. Hetekig úgy tűnt, hogy hiába próbálják az orvosok kihozni a korábbi agyműtét után mesterségesen fenntartott kómából, de most úgy néz ki, van remény a sztár felépülésére.