Kétszer tört McLarent hárommilliárdért?

2015.01.24. 09:47

Közel húsz év, két csúnya baleset és egy furcsa rekord után úgy döntött, megválik McLaren F1-esétől Rowan Atkinson. A rendkívül ritka sportautó ára nyolcmillió font (3,2 milliárd forint).

A Mr. Beanként is ismert brit humorista nemrég múlt hatvan. A világ egyik legjobban fizetett humoristájaként az elmúlt húsz évében csak azt nem vezette, amit nem is akart. A McLaren F1-hez még 1997-ben sikerült hozzájutnia. Mint mondja, a legjobb élmények az első hónapokban érték. Volt, hogy két gyereküléssel, csomagokkal tele utazták át vele Angliát, de mint meséli, a gyerekeit egyáltalán nem nyűgözte le az autó: épp úgy elaludtak ebben is percek alatt, mint bármi másban. Atkinson nem az a hétvégi hobbiautós, az elmúlt tizennyolc évben 41 ezer mérföldet (66 ezer kilométer) tett a McLarenbe. Ezzel kapcsolatban egyszer nyilatkozott a The Sunnak, s mint mondta, nyomasztja, hogy egyesek műkincsként bánnak az autóikkal. Ez a McLaren nagyon is használható a hétköznapokban, bűn nem járni vele – mondta.

Atkinson McLarenje a 2011-es baleset után
Atkinson McLarenje a 2011-es baleset után

A sok menésnek megvolt a következménye. Először 1999-ben törte össze a McLarent, ezt követte egy másik, súlyosabb baleset 2011-ben. Utóbbival megdöntött egy furcsa rekordot: 910 ezer fontot fizetett neki biztosítója a törött autó javítására, ami egy biztosító által valaha kifizetett legnagyobb összeg Nagy-Britanniában. Atkinson McLaren F1-ese egyébiránt a 61-es sorozatszámot viseli, egyike a McLaren F1 106 példányából annak a 64-nek, amely közúti változatként készült.