Alkoholos buszok a braziloknál

2010.12.16. 13:59 Módosítva: 2010.12.16. 14:01

A több millió lakossal rendelkező brazíliai Sao Paulo újabb lépést tesz a fenntartható fejlődés felé. A város polgármestere, Gilberto Kassab bejelentette, hogy a városi közösségi közlekedési hálózatba etanol-üzemű Scania buszokat fognak bevonni. Az első ötven busz 2011 májusában áll szolgálatba.

„Az etanol, mint üzemanyag használata a legjobb módszer arra, hogy megmutathassuk, mit lehet tenni a fenntartható fejlődés érdekében. A világ megújuló üzemanyagainak körülbelül 90%-át adja az etanol. A Sao Pauloba szállítandó etanol buszokkal a Scania segít megerősíteni Brazília vezető szerepét a környezetre gyakorolt káros hatások minimalizálása terén.” – mondja Melker Jernberg a Scania autóbusz üzletágáért felelős alelnöke.

Összességében mintegy tizenötezer darab busz vesz részt a Sao paulo-i közösségi közlekedésben. A város fontos környezetvédelmi célkitűzése, hogy 2018-ra a buszoknak át kell állniuk a megújuló üzemanyagok használatára.

„Mivel a biogáz-ellátás nagyon korlátozott, ezért az etanol lesz az ideális megoldás. Mindezek alapján hatalmas lehetőségek állnak a Scania előtt, mint az egyetlen etanol-üzemű, nehezebb üzemeltetési körülményekre tervezett buszgyártó vállalat előtt.” – nyilatkozta Wilson Pereira a Scania Brazília busz-üzletágának értékesítési vezetője.

Több éven át tartó üzemi tesztek elvégzése után kapta meg a Scania a buszok leszállítására vonatkozó megrendelést. A teszteket a Sao paulo-i egyetem szakemberei koordinálták és részt vettek benne etanol-beszállítók, felépítménygyártók, üzemeltetők valamint a Sap paulo-i közlekedési hatóság képviselői.

„A kezdeményezés egyértelműen megmutatta, hogy az etanol-üzemű buszok életképesek Brazíliában, a megújuló üzemanyaggal működő buszok akár azonnal kiszoríthatják a hagyományos fosszilis üzemanyagot használó társaikat és ráadásul a károsanyag-kibocsátás terén is jelentős csökkenés érhető el velük.” – mondja Pereira úr.

Az új Scania buszok Sao Paulo-ban fognak üzemelni; a helyi közlekedési hatóság kezdetnek 200 busz beszerzését tervezi. A buszokat Brazíliában gyártják le: az alvázak összeszerelésére a Scania brazíliai gyártóegységében, Sao Pauloban kerül sor, míg a felépítményt egy helyi beszállító készíti.

Brazília a világ legnagyobb etanolalapú üzemanyag-gyártója, valamint jelentős tapasztalattal rendelkezik a bioüzemanyagok gazdaságos módon történő előállításában és hasznosításában. Az etanolt cukornádból állítják elő és már az 1980-as évek óta használják üzemanyagként.

A Scania a Stockholmi Közlekedési Vállalattal (SL) közösen kezdett bele az etanol-buszok fejlesztésébe az 1980-as években. Az elmúlt két évtized során bebizonyosodott, hogy a nehéz igénybevételű, városi körülmények között működő buszok tökéletes üzemanyaga az etanol. A buszok teljes egészében szabványos, a többi – hagyományos – buszban is megtalálható Scania alkatrészekből készülnek.