A Mikulás idén BMW-vel érkezik

2017.12.05. 09:34

December 5. van, kedd, Vilmák és Ábelek napja. A nappali hőmérséklet 4, az éjszakai -2 fok korül lesz. 2013-ban ezen a napon halt meg Nelson Mandela Nobel-békedíjas dél-afrikai politikus. Ma van a felfedezés napja Kolombusz 1492-es kikötésének emlékére. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

mandela

A nap dala

Napi Kresz

18. Az áruház parkolójában ezen a helyen várakozhat-e olyan jármű is amelyik nem mozgáskorlátozott személyt szállít?

a.) Igen, mivel csak útburkolati jel látható, tábla nem került kihelyezésre.b.) Nem, mert az útburkolati jel önmagában is érvényes.

18

Helyes válasz: b

Magyarázat:

A szabály meghatározza, hogy a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyen látható piktogram útburkolati jelként önállóan is alkalmazható. Azaz nem szükségesezt táblával megerősíteni. Ugyanakkor ez az előírás több kérdést is felvet, mer például mi van olyankor, ha esik a hó és nem látható az útburkolati jel, vagy ami a kép kapcsán is tapasztalható, hogy olyan erősen megkopott,hogy szinte azonosíthatatlan a hely. Pedig az ezzel kapcsolatos jogszabály (11/2001 KöViM rendelet) egyértelműen rögzíti:

Az útburkolati jeleket tisztán, jól látható állapotban kell tartani. Ahol ezek a követelmények nem teljesülnek, az útburkolati jeleket fel kell újítani. Különös gonddal kell megítélni azoknak az útburkolati jeleknek a felújítási gyakoriságát, amelyek kötelezettségekre hívják fel a járművezetőkfigyelmét.

A Mikulás idén BMW-vel érkezik

Éj-mélyből fölzengő - BMW turbócső?!

Télapó is már eljő: csendül a fürge driftcsengő!

 A Mikulás szánját a DOTZ készítette.

Dotz DD1:

Motor: E46 M3 (3246 ccm) - kompresszorozott S54 sorhatos blokk, egyedi intercooler csövezés, Mishimoto intercooler használatával, egyedi, kovácsolt hengerfej, Carillo kovácsolt dugattyúk, módosított befecskendező rendszer, átprogramozott vezérlés, egyedi REMUS kipufogó.

  • 669 lóerő
  • 780 Nm

Kasztni: komplett PRIOR Design M3 szélesítőszett, Carbonfibre Dynamics karbon motorházető és csomagtértető, faceliftes LED hátsó lámpák, Hotrod Hangar dekoráció.

Felni:

  • Méretek: 8,5 x 20 / 9,5 x 20
  • Kivitel: kézzel festett; Nordpol Manufaktur Elf no. 367
  • Gyártás: öntött, egyrészes, 5 lyukas

Rekord Ferihegyen

Több mint egymillió utas fordult meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren novemberben, korábban még nem volt példa ilyen novemberi forgalomra. Az év tizenegyedik hónapjának végéig 12 milliónál többen érkeztek és indultak a ferihegyi terminálokról. December közepén indul a karácsonyi és az év végi nagyüzem, így idén a forgalom várhatóan megközelíti vagy túl is lépheti a 13 milliós utasszámot, jelentősen meghaladva a tavalyi 11,4 milliós rekordot.

Közlekedési koffein

Az M0-s autóút déli szakaszán, az M1-es autópálya felé vezető oldalon az M5-ös autópálya csomópontjánál a 31-es és a 29-es km között javítják a burkolatot, sávelhúzással a belső- és a középső sávra terelik a forgalmat, a leálló- és a külső sávot lezárták. (12.31-ig)

Az M0-s autóút déli szakaszán - az M1-es autópálya felé -, a 13-as km közelében az aszfaltozást követően a forgalomszámláló érzékelőket telepítik vissza a burkolatba. Várhatóan kedden 9 órától lezárják a legbelső és a középső sávot, majd 4-5 óra elteltével a külső és az elosztó sávot. A munka végeztéig tehát két sáv lesz járható a megszokott négy helyett, az arra közlekedők torlódásra számítsanak!

Kerüld el a dugót!