Halálra ítélt francia óriások

2009.08.31. 16:52

Francia sajtóhírek szerint a PSA csoport felfüggesztette a Citroën C6-os és a Peugeot 607-es utódmodelljeinek fejlesztését, így valószínű, hogy a két típus egyszerűen eltűnik a kínálatból, ha eljön az ideje.

A PSA más tömeggyártókhoz hasonlóan már több alkalommal tervezett hasonló lépéseket, de míg a Ford Scorpio vagy az Opel Omega évekkel ezelőtt eltűnt, a Fiat Cromából pedig tágas családi kombit csináltak, a franciák mindeddig kitartottak alig eladható nagyméretű luxusmodelljeik mellett. Most azonban – elsősorban a gazdasági helyzet alakulása miatt – arra kényszerül a Peugeot csoport vezetése, hogy azokra a fejlesztésekre koncentrálja a vállalat erőforrásait, amelyek jó eséllyel visszahozzák a beléjük ölt eurómilliárdokat. A következő C6-os és a 608-as helyett így inkább kisebb prémium-modelleket próbálnak elfogadtatni a közönséggel, amilyen a nemrég bemutatott Citroën DS3-as, illetve később érkező testvérmodelljei, a C szegmensbe tartozó DS4-es és a D szegmensbe sorolható, azaz a C6-osnál még mindig egy számmal kisebb DS5-ös.

Valószínűleg hasonló módszerrel bővítik majd a Peugeot modellválasztékát is: a 607-es utódja a hírek szerint egy kisebb, a 407-es padlólemezén alapuló négyajtós kupé lesz, amelyet hangsúlyozottan sportos formaterve mellett igényes kivitelű belső terével és gazdag felszereltségével próbálja majd meghódítani a prémium-modellek eddig főképp német gyártmányok által uralt piacát.