Benero: Audi A5 százmillióért

2009.10.22. 18:17

A méregdrága, különleges autók piaca jobban él, mint valaha, hiába beszél mindenki arról, hogy épp a válság legmélyén fetreng a világgazdaság. A legújabb versenyző a Benero, amely átöltöztetett német technikát kínál aranyárban.

A Benero első pillantásra sok mindenre emlékeztet: arányai a Bentley Continental GT-re emlékeztetnek, a markáns élekkel határolt hátsó rész viszont inkább a Lamborghini Murcielago stílusát idézi. Elölről nem igazán hasonlít semmi másra, de négy kerek lámpájával és krómozott hűtőrácsával nem is különösebben jellegzetes látvány. Belül valódi luxusautó-érzés fogad, rengeteg vörös bőrrel és krómdíszítéssel, bár itt már gyanúsan ismerős lehet néhány kapcsoló. A valódi turpisságot azonban nem könnyű felfedezni: az egyedi külsejű túrakupé lényegében egy felismerhetetlenségig átalakított Audi A5-ös. A készítők ugyanis minden látható lemezt és burkolóelemet igyekeztek kicserélni, viszont a hajtáslánc, az önhordó karosszéria tartóelemei és a többi rejtett főegység szinte érintetlen maradt.

Még a motortérbe pillantva is csak a Benero Supercharged felirattal találkozunk, pedig itt is a jól ismert 4,2 literes Audi V8-as bújik meg a burkolatok alatt, igaz, az MTM tuningcég alapos teljesítménynövelő kúrája után. A csúcsteljesítmény a feltöltőrendszernek köszönhetően 525 lóerőre nőtt, azaz a Benero dinamikában is állja a versenyt a hasonló méretű AMG Mercedes és BMW M kupékkal.

Egy ilyen mélységű átalakítás persze nem olcsó, különösen úgy, hogy csupán 50 példány készül az autóból. Hiába a jóval olcsóbb Audi alapok, egy Benero alsó hangon is 400 ezer euróba, azaz valamivel több, mint 106 millió jó magyar forintba kerül.