Nyolc Toyota típus forgalmazását állítják le

2010.01.27. 12:36

Tovább gyűrűzik a beragadó gázpedálok körüli botrány: már nem csak a már eladott autókat hívják vissza, de egyes modellek árusítását is beszüntetik.

A Toyota egyelőre a RAV4, a Corolla, a Matrix, az Avalon, a Highlander, a Tundra, a Sequoia és egyes Camry változatok eladását függesztette fel Észak-Amerikában, arra az időszakra, amíg a problémákat okozó alkatrészeket kicserélik a raktáron álló autókban, illetve a gyártási eljárást módosítják. A kérdéses típusokba eddig olyan gázpedál-mechanizmust építettek, amely a használat során keletkező kopások miatt egyes esetekben hajlamossá válhat beragadni, illetve lassan visszatérni az alaphelyzetébe. Így az autó reakciója meglepheti a vezetőt, ami könnyen balesethez vezethet. A Toyota szerint eddig azért nem vették észre a hibát, mert az csak igen nagy futásteljesítményű autóknál fordul elő, és ezeknél is viszonylag ritka, így a fejlesztési időszakban elő sem jött.

A forgalmazás leállítása miatt egyes Toyota üzemekben egy hétre a termelés is leáll február elején. A gyártó nyilván igyekszik a lehető leghamarabb megoldani a problémát, hogy folytathassák a kérdéses modellek forgalmazását.