Új turbómotor a Skoda Octaviában

2010.01.28. 14:17

A Yeti után az Octavia is megkapja a Volkswagen csoport 1,2 literes turbós benzinmotorját, amely hosszabb távon valószínűleg az 1,6 literes szívó benzinest váltja fel a kínálatban.

Az új TSI motor teljesítményben ugyan nem múlja felül jelentősen a régi egyhatost, viszont jóval nyomatékosabbnak tűnik az adatok alapján: 148 helyett 175 Nm a csúcsérték. Emellett teljesíti az Euro5 szabvány határértékeit, és az Octaviában az átlagfogyasztása a gyári adatok szerint 5,7 liter 100 kilométerre, ami látványos fejlődés az előd 7,4 literes fogyasztásához képest. A fogyasztás csökkenése persze a szén-dioxid-kibocsátáson is meglátszik: az új alapmodell 176 helyett 134 grammot pöfög ki kilométerenként.

A pici turbómotort hatsebességes manuális, vagy hétfokozatú dupla kuplungos váltóval párosítja a gyártó. Az Octavia 1.2 TSI itthon az alacsonyabb regisztrációs adónak köszönhetően néhány tízezer forinttal olcsóbb is, mint az 1,6 literes: az alapára 4,458 millió forint.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.