Új Nissan Micra: bizsuból porszívó

2010.03.02. 17:29

A békapofa nyugdíjba ment, a helyére igazi tömegmodellt állít a Nissan. Az idegenszívű apróságot már nem Nagy-Britanniából, hanem Indiából hozzák, és teljesen új műszaki megoldásokat vonultat fel.

Az új Micra furcsa múltidézésre ad lehetőséget: kontyos profilja halványan emlékeztet egy hosszirányban összenyomott, utolsó generációs Almeráéra, bár itt-ott a békapofi előző Micra stíluselemei is felfedezhetőek még benne. Nem tudni, hogy jó-e vagy rossz, de az új Micra már most sem látszik valami izgalmas darabnak – sokkal inkább átlagautó, mint az elődje akár életciklusa utolsó pillanatában volt. A két típus között azonban nem csak stílusban nincs semmi közös, de műszakilag sem. Az új modell egy teljesen új, V jelzésű platformra épül, amelyet a költséghatékony gyártás szempontjait figyelembe véve fejlesztettek ki. A motorválaszték is szűkösebb, mint korábban volt: egyetlen motorblokk két változatából áll. Az 1,2 literes, közvetlen befecskendezéses háromhengeres gyengébb változata 80 lóerős és 108 Nm csúcsnyomatékú, és 115 g/km a szén-dioxid-kibocsátása. Az erősebb kivitel turbófeltöltéses, 98 lóerős és 142 Nm a csúcsnyomatéka, viszont még takarékosabbnak ígérkezik, legalábbis erre utal a 95 g/km-es szén-dioxid-kibocsátási adat. A háromhengereshez mindkét esetben ötfokozatú, kézi váltó kerül.

Az előző Micra bemutatásakor a Nissan még a divatkövető fiatalokat próbálta becserkészni a típussal Európában és Japánban. Most azonban más a stratégia: a bohémek számára a rémisztő Juke mini-SUV készül a Nissan angliai gyárában, a Micrából viszont igazi világautót akarnak csinálni, amely a Suzuki Swifttel, a Chevrolet Aveo ötajtós változatával vagy éppen a Honda Jazzel versenyezhet a világ árérzékeny autópiacain és elődjénél sokkal nagyobb mennyiségben készülhet. Bár a premiert Európában tartják, a gyártás Thaiföldön, Indiában, Mexikóban és Kínában folyik majd, és az elsődleges cél is az indiai, kínai és latin-amerikai piacok meghódítása lesz.

Az új Micra ennek megfelelően Thaiföldön lesz először kapható, még áprilisban, Európában viszont csak november körül vezetik be.